Ciao fratello,

De lente is begonnen en gek genoeg is dat voor mij het teken dat ik ga bedenken wat ik van de zomer ga doen. Waar ik heen wil bedoel ik. Liefst zonder te vliegen, maar wel een eindje weg. Italië is natuurlijk het gedroomde vakantieland, dus misschien hoef ik er niet heel lang over na te denken. Jij maakt je denk ik op voor weer een zomer vol kooklessen. Vorig jaar heb ik er een van je meegemaakt en ik stond versteld van jullie professionele aanpak. En toch persoonlijk. Zo hoort onderwijs te zijn!

Vind je het nog steeds leuk om te doen en heb je het idee dat de mensen eenmaal thuis doorgaan met Italiaans koken? Of is het vooral een eenmalige beleving in jullie romantische, rurale setting? Wat heb je afgeleerd en wat is een geheid succes? Kortom, gun mij een kijkje achter de leskeuken. 

liefs

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Ook hier is de lente losgebarsten, al zou je dat vandaag niet zeggen want de regen komt met bakken naar beneden. Dat is eigenlijk alleen maar gunstig want in een droog gebied als Puglia is iedere druppel meegenomen. Daar kunnen de doperwtjes die Anna twee weken geleden heeft gezaaid over meepraten: de jonge plantjes staan er verrassend groen bij! 

Onze moestuin speelt een steeds belangrijker rol bij de kooklessen die we geven. Wat is er leuker om even de tuin in te lopen en daar alle ingrediënten te verzamelen voor het middagmaal. In deze periode zijn dat: artisjokken, selderij, venkel, ui, tuinbonen, kool en snijbiet. Ook groeien er een hoop bosuien, die hier sponsali worden genoemd. Ze zijn het resultaat van uien die niet zijn geoogst en als het ware zijn doorgeschoten. Het lijkt qua uiterlijk op prei maar is veel zachter van smaak en je kunt de hele plant gebruiken, dus ook het donkergroene gedeelte. 

We vinden het nog steeds leuk om hier voor de kooklessen Nederlanders te verwelkomen die van de ene verbazing in de andere vallen. Om ook onszelf wat te vermaken heb ik deze winter in Duitsland een molentje op de kop getikt waarmee we het graan voor de pasta zelf malen. Daardoor is het het super vers en bijzonder lekker van smaak! Zelfredzamer kunnen we  bijna niet worden en dat wordt door de deelnemers aan de lessen hogelijk gewaardeerd. Ik betwijfel alleen of ze de opgedane kennis ook in Nederland weer in de praktijk zullen brengen. Het leven is daar toch wel erg anders en koken komt in de meeste gezinnen niet op de eerste plaats. Het zij zo. Ik hoop dat ze in ieder geval iets van ons enthousiasme mee naar huis nemen. 

Vandaag maak ik soep van gedroogde erwtjes die niet zijn gesplitst. Ik weet niet of je die in Nederland ook kan kopen, maar anders kun je ook gewoon spliterwten of diepvrieserwtjes nemen. Verse doperwtjes zijn helemaal het summum.

Tanti baci,

Frans

Zuppa di piselli – Soep van doperwtjes

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • doperwtjes – 600 gram, vers of uit de diepvries
  • aardappel – 1,  geschild en in blokjes gesneden
  • ui – 1, fijngesnipperd
  • bleekselderij – 1 stengel
  • knolselderij – 1 kleine
  • witte wijn – 1 glas
  • bouillon – 1 halve liter
  • muntblad – twee eetlepels
  • zout, peper
  • olijfolie

Aanwijzingen:

Fruit de ui in 4 eetlepels olie tot hij glazig is en voeg dan de selderij, aardappel en knolselderij toe. Laat een minuut of 20 fruiten op laag vuur. Voeg de erwtjes toe roer ze om op hoog vuur. Blus af met het glas witte wijn en laat de alcohol verdampen. Voeg de bouillon toe en laat alles nog een minuut of 20 zachtjes koken. Strooi er zout, peper en muntblad bij en laat nog 5 minuten doorsudderen. Pureer de soep met een staafmixer en serveer.