Ciao fratello

Ik was vanavond bezig om, na een heerlijke week in Puglia, mijn eigen thuispotje te koken, maar ik vond het behelpen. Wat heb je ons weer verwend met al je specialiteiten. Ik denk dat je voor die memorable lunch minstens tien gerechten hebt gemaakt! Wacht, ik ga ze tellen. Het begon met de all time favorite: gegrillde courgettes met mint. Tegelijkertijd op tafel stonden met vis gevulde courgettebloemen uit de oven, een schaal gefrituurde sardientjes, en een bak stracciatella di bufala, die frisse draadjes zachte kaas, een variant van burrata. En dan nog frittata met courgette. Dat waren de primi. Toen kwam er een waanzinnige vissoep, die smaakte zo krachtig, dat het leek alsof hij twee dagen op het vuur had staan trekken. En dat was ook zo. We dachten dat het al niet op kon, maar je had nog meer voor ons in petto. De verrukkelijke, met brood en peterselie gevulde inktvisjes, die jij twintig jaar geleden samen met Kees maakte, toen we voor het eerst bij jou op bezoek kwamen. En daarbij had je ook nog een smeuïge melanzane alla parmigiana gemaakt, omdat je dat niet had kunnen laten, zei je. Als ik goed geteld heb, kom ik tot acht schalen, maar ik weet zeker dat ik er nog twee vergeten ben ! Zoals het zelfgemaakte vanille ijs met verse melk van buurvrouw Franca. Het was een feest! 
Ik heb nu zelf ook courgettebloemen in mijn moestuin, dus kun je me misschien vertellen hoe je die vulling had gemaakt? Dan kan ik de rest van de zomer nog een beetje nagenieten.

liefs

Karin

 

Carissima sorella mia,

Het idee om courgettebloemen te vullen en daarna in de oven te zetten kreeg ik van Tonino, de reusachtige boer bij wie we al meer dan twintig jaar over de vloer komen. 
Hij had ze gevuld met gehakt, waaraan hij broodkruim, ei, peterselie, geraspte kaas en zout en peper had toegevoegd. Hij deed ze in een ovenschaal met wat olie erover en zette ze een minuut of 20 op 120 graden in de oven. We waren verrukt over de relatieve lichtheid van dit gerecht, want we waren gewend aan de gefrituurde versie, die weliswaar goddelijk is, maar behoorlijk zwaar op de maag ligt. En aangezien ik had besloten jullie een maaltijd voor te zetten die voornamelijk uit visgerechten bestond, vulde ik de bloemen met een mengsel van gestoomde makreel, mosselen, ricotta, peterselie en kappertjes. Het leuke van courgettebloemen is dat je er eigenlijk alles in kunt stoppen wat je lekker vindt en met deze versie uit de oven hoef je niet bang te zijn dat je ze te volpropt want ze garen langzaam en gaan niet stuk.
Om de vulling nog iets smeuïger te maken had ik er een klein beetje van de bouillon van de cacciuco, de vissoep uit Livorno aan toegevoegd. Dat was het pezzo forte, oftewel het klapstuk van de maaltijd. Het is veel werk maar het resultaat is, als het goed is, een van de lekkerste vissoepen die ik ken.
Het was een groot genoegen om jullie zo te zien smullen en jullie de veelzijdigheid van de Italiaanse keuken nog eens goed te laten proeven. 
Wat daarbij hielp was het feit dat onze moestuin dankzij een aantal nogal zware ingrepen er nu werkelijk schitterend bij ligt. Daardoor was een groot aantal ingrediënten voor de maaltijd verser dan ooit! 
Op het moment is hier in Puglia een verplaatsing op grote schaal van courgettes aan de gang want iedereen heeft er teveel in zijn moestuin en doet ze cadeau aan de buren, die er ook weer teveel hebben. Is dat bij jou op het platteland ook zo?  Dan kan een goed courgette recept misschien geen kwaad.

Tanti baci,

Frans

Zucchine Ripiene e Gratinate con Carne e Besciamella – Gevulde en gegratineerde courgettes met gehakt en bechamel

Voor 6 personen

Ingrediënten:

  • courgettes – 2 vrij grote
  • gehakt – 230 gram
  • droog brood – 30 gram
  • melk 130 ml
  • paneermeel – 60 gram
  • peterselie – een handvol, fijngehakt
  • Parmezaanse kaas – 30 gram geraspt
  • ei – 1
  • paprikapoeder – een mespunt
  • nootmuskaat – 1 halve theelepel, geraspt
  • thijm – 1 theelepel verse
  • knoflook – 1 teen
  • cognac – 1 half glas
  • zout, peper
  • olijfolie – 4 eetlepel
  • voor de bechamel:
  • melk – 300 ml
  • olijfolie – 25 gram
  • bloem – 25 gram
  • nootmuskaat – een mespunt, geraspt
  • zout

Aanwijzingen:

Maak eerst de bechamel. Voor de werkwijze zie hier

Maak de vulling. Doe de melk in een kom en laat het brood daarin weken. Doe in een andere kom het gehakt, het ei, de peterselie, de Parmezaanse kaas, zout, peper, een eetlepel olijfolie en de nootmuskaat. Knijp de melk uit het brood en doe het bij het gehakt. Meng alles met je handen goed doorelkaar tot je een homogeen mengsel hebt. Doe nu ook de melk waar het brood in heeft geweekt bij het gehakt en meng het er goed door. Doe daarna het paneermeel erbij en meng het er door. 

Neem de courgettes en snij ze in de lengte doormidden. Schraap met een mesje of lepeltje de pitjes eruit en gooi ze weg. Schraap nu met een lepel ook zo veel mogelijk vruchtvlees uit de courgette zonder de schil kapot te maken.  bewaar het vruchtvlees in een kom. Zet een flinke pan op het vuur en verhit 3 eetlepels olijfolie. Doe er een gekneusde knoflookteen in en laat fruiten, samen met de thijm en het paprikapoeder. Doe ook het vruchtvlees van de courgettes erbij en laat het een tijdje meefruiten. Schenk de cognac over de inhoud van de pan en hou er een aansteker bij waardoor het geflambeerd wordt. Laat nog 5 minuten sudderen. Haal de knoflook uit de pan en gooi weg. Doe de inhoud van de pan in de kom met de rest van de  vulling. Meng goed doorelkaar. Als het wat vochtig aanvoelt nog wat paneermeel erbij. 
Verhit de oven op 200°
Leg de courgettes in een ovenvaste schaal en vul ze met het mengsel. Verdeel de bechamelsaus over de courgettes en strooi er ruim Parmezaanse kaas over. Zet de schaal er 20 a 25 minuten in tot hij mooi goudbruin is. 
Laat de courgettes een kwartiertje rusten alvorens te serveren.

Mocht je nog wat vulling over hebben maak daar dan gehaktballetjes van. Bedek ze met bechamel en laat ze samen met de courgettes goudbruin worden in de oven.