Geen vluggertje maar wel een lekkertje. Als je courgettes koopt zoek dan altijd kleine, stevige exemplaren. Hier worden ze op de markt vaak met de bloem er nog aan verkocht. Op zichzelf vind ik courgette een groente met een wat laffe, oninteressante smaak maar op de juiste manier klaargemaakt wordt hij  spectaculair.

zucchine marinate allo yoghurt- in yoghurt gemarineerde courgette

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • courgettes – 800 gram, liefst kleine of middelgrote exemplaren
  • maisolie
  • wijnazijn – een half glas
  • majoraan – 1 eetlepel
  • laurier – 3 blaadjes
  • komijnpoeder – 1 mespunt
  • voor de saus
  • yoghurt – 250 gram
  • knoflook – 1 teen
  • komkommer – 1 halve, geraspt
  • zout, peper

Aanwijzingen:

Was de courgettes en snij ze in plakjes. Verhit 2 dl olie in een wok of koekenpan en frituur de plakjes courgettes daarin tot ze wat kleur krijgen. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Maak in een kom laagjes courgette die je bestrooit met majoraan, komijn en laurier. Schenk de azijn over de courgettes en zorg dat alle lagen doordrenkt worden. Laat de courgettes 12 uur in deze marinade staan. Maak de saus: stamp de knoflook fijn in een vijzel en doe hem in een kom. Voeg de yoghurt toe en ook zout en peper en de geraspte komkommer. Meng deze ingrediënten  goed door elkaar met een garde of met de keukenmachine tot je een crème-achtige saus hebt. Haal de courgettes uit de marinade en laat ze gedurende ongeveer 2 uur uitlekken. Verdeel de courgettes over een schaal, schenk er de yoghurtsaus over en serveer. Eventueel kun je de courgettes 2 à 3 dagen bewaren, zonder yoghurtsaus, die je er dan pas op het laatst bij maakt.