Carissima sorella mia,

Omdat ik nog steeds hele dagen in de olijfboomgaard doorbreng kon ik je niet eerder schrijven. Maar vandaag heb ik een dag rust genomen omdat ik teveel pijn in mijn nek kreeg. Dat komt omdat de meeste olijven zich in de kruin van de bomen bevinden en ik dus urenlang in dezelfde houding naar boven sta te turen teneinde ze er met mijn klapper uit te kunnen meppen.

Ik sprak over dat probleem met een vriend van mij, de kunstenaar Pietro Pinto. Hij woont in Amsterdam maar heeft ook een heleboel olijfbomen hier in Puglia en hij kwam dit jaar speciaal hier naar toe om er samen met mij te plukken. Pietro herinnerde zich dat hij in Amsterdam eens een glazenwasser had gezien die een speciale bril droeg, waar hij langdurig mee naar boven kon kijken zonder nekkramp te krijgen. Dat klonk als de oplossing: ik wilde zo’n bril. Wat google je dan: “Omhoogkijkbril?” Eerste resultaat: een aflevering van Rembo en Rembo: “twee homo’s moeten plassen en doen de bril omhoog”. Ontzettend grappig filmpje maar ik koop er niks voor. Misschien iets met periscoop? Bingo! Of toch niet? De periscoopbril is in alle soorten en maten te krijgen en niet voor olijfplukkers of glazenwassers maar speciaal voor luie mensen. Hij kijkt namelijk precies de verkeerde kant op: naar beneden. Je kunt er op bed liggend tv mee kijken of lezen zonder je hoofd te hoeven optillen! Een beetje teleurgesteld bracht ik het nieuws aan Pietro, die zich op geen enkele wijze uit het veld liet slaan. “Dan draaien we de lenzen toch gewoon om” zei hij.

Behalve dat hij erg mooie dingen maakt is Pietro ook super handig dus eigenlijk heb ik er wel vertrouwen in. We hebben allebei zo’n bril besteld en gaan waarschijnlijk de wereld op zijn kop te zetten. Gelukkig dat ik hier bij het oogsten nooit een levende ziel tegenkom want je loopt goed voor lul met zo’n bril!

Maar uit vreugde dat ik waarschijnlijk nooit meer nekklachten zal hebben maakte ik een goddelijk toetje: zabaione alla cioccolata.

Tanti baci, Frans

Ciao fratello,

Wat een lumineus idee, zo’n bril. Stuur me vooral een foto van jezelf met die ondersteboven periscoop. Ik ken de pijnlijke nekklachten van het schoolzwemmen. Denk je dat je goed bezig bent door dagelijks gezond te bewegen, loop je ineens met pijn in je nek. Helaas heb ik de borstcrawl nooit echt goed onder de knie kunnen krijgen, want dat is natuurlijk een risicoloos alternatief.

Wij kijken erg uit naar je komst met olie, want de voorraad begint op te raken. Moest van de week zelfs een fles bij de biosuper bijkopen. Maak jij van al je olijven trouwens olie? Of bewaar je een voorraadje om op te eten? En hoe conserveer je die dan?

liefs

Karin

Zabaione al cioccolato – chocoladezabaione

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • eieren – 4
  • basterdsuiker – 60 gram
  • chocola – 80 gram bittere
  • marsala – 8 eetlepels

Aanwijzingen:

Rasp of hak de chocola fijn. Splits de eieren Zet een lage pan met water op het vuur en laat het tegen de kook aankomen. Doe in een kleinere pan de eierdooiers en de suiker en klop ze met een garde tot je een schuimige, witte massa hebt. Klop ook de marsala en de chocola erdoor. Zet nu de kleinste pan in de pan met water. Terwijl de chocola smelt blijven kloppen tot de massa dik wordt. Niet koken. Doe de zabaione in glazen en serveer.