Ciao fratello,
Ik heb de hand weten te leggen op een bijzondere fles: rabarcello. Het is een soort limoncello maar dan van rabarber! De kleur van het drankje is zo rozerood fris als van echt rabarber en de smaak is bijna geestverruimend. Jij denkt natuurlijk meteen: ‘Dat kan ik ook’ en dat kun jij waarschijnlijk ook, maar dan wordt het een brouwsel dat je hooguit een week in de ijskast kunt bewaren of voor die tijd moet opdrinken. En ja, dat kun jij óók! Maar deze rabarcello is samen met een officiële Schiedamse destilleerderij ontwikkeld en behoudt z’n kleur en smaak net zo lang als een bessenjenevertje. Mister Kitchen is de bedenker van deze rabarcello – een trio mannen dat allerlei lekkers en leuks kookt, maakt en bedenkt, zoals het festival van ‘de rollende keukens’, waarbij publiek kan komen eten bij alle mogelijke mobiele eettentjes bij elkaar. Nog even over die rabarcello: het idee is voortgekomen uit een herinnering van een van de kitchenmisters aan de zomerse limonade van zijn oudtante Maap. Zonder alcohol natuurlijk, maar wel zo bijzonder van smaak dat hij het nooit meer is vergeten. Ik kan me dat voorstellen. Ook de smaak van zelfgemaakte limonade van vlierbloesem kun je je hele leven voor de geest halen, als je die ooit in je jeugd hebt geproefd. In mei organiseert Mister Kitchen een Amsterdam Rhubarb Week. Ik ga daarheen en zal je verslag uitbrengen.
liefs
Karin
Carissima sorella mia,
Inderdaad dacht ik toen ik jouw verhaal las: ‘Dat kan ik ook’, maar ik realiseerde me tegelijkertijd dat ik op de markt zelden of nooit rabarber tegenkom. Wel heb ik me al een paar keer ledig gehouden met het stoken van alcohol. Het werk bestaat vooral uit voorbereidingen: een vuur maken, een 50 litervat met niet meer zo lekkere, maar nog wel alcoholhoudende wijn vullen. Een ander vat met koud water vullen, een waterpompje installeren en de ‘alambicco’, het distilleerapparaat in stelling brengen. Deze apparaten zijn meestal van koper, maar ik heb er een van glas – gekocht bij een winkel met laboratoriumattributen. Ik was van te voren ingelicht dat als ik het ding daar ging aanschaffen, ik vooral niet het woord ‘distilleerder’ moest gebruiken, maar moest vragen naar een ‘separatore’ (scheider). Het is in Italië namelijk bij de wet verboden om zelf alcohol te maken. Desalniettemin gebeurt het op grote schaal en met verbluffend lekkere resultaten. Eerst breng je de wijn aan de kook. De alcohol verdampt als eerste en de stoom die dat oplevert wordt (in het distilleerapparaat) door middel van koud stromend water (vandaar het pompje) omgezet tot vloeistof (pure alcohol). Heel belangrijk is dat je het distillaat dat er als eerste uitkomt (ongeveer 250 ml) weggooit. Dat bevat namelijk methylalcohol en als je dat drinkt kun je blind worden en zelfs doodgaan. Het is verder een kwestie van wachten, urenlang. Omdat de wijn zo’n 10 % alcohol bevat, eindig je met ongeveer 5 liter distillaat dat uitermate geschikt is om likeurtjes van te maken. Ik las een leuk artikel van een Italiaanse scheikundige, Dario Bressanini die een blog over koken heeft. Hij probeerde het ideale recept voor droplikeur te maken en kwam er na veel proefjes achter dat je daarvoor niet naar Calabrië hoeft te gaan om daar met veel moeite de wortel van de liquirizia plant te vinden en te drogen en tot poeder fijn te stampen, maar dat je gewoon een zakje dropjes kunt gebruiken. In plaats van pure alcohol, die in Nederland niet verkrijgbaar is, zou je ook wodka kunnen gebruiken. Dat is misschien nog wel lekkerder!
Tanti baci,
Frans
Vodka alla liquirizia – droplikeur met wodka
Ingrediënten:
- water – 3 dl
- wodka – 5 dl
- suiker – 300 gram
- dropjes – 100 gram. harde dropjes bijvoorbeeld anijs- of laurierdrop
Aanwijzingen:
Doe de dropjes in een pannetje met de helft van het water en laat op laag vuur smelten tot alles geheel door het water is opgenomen. Voeg al roerend de suiker en de rest van het water toe. Als alle drop en suiker is gesmolten (dat kan wel een half uur duren) het mengsel af laten koelen. De wodka toevoegen aan het mengsel, alles in een fles doen en in het vriesvak van de ijskast zetten. De likeur wordt ijskoud gedronken!
Gelukkig zit ik al lang en veel te ver weg want bij het woord dropjes beginnen mijn speekselklieren op volle toeren te werken. Drop-verslaving heet dat. Ook gelukkig dat ik af en toe en minimaal 1 kilo mag ontvangen die ik dan ook binnen een maand in mijn mond heb gepropt. En heel af en toe krijg ik van mijn Deense vriendin een glaasje droplikeur. Nu viel ik in jouw recept over de toevoeging van suiker.Die Denen maken droplikeur toch heel anders.
Turkish Pepper Liquorice Liquor
Ingredients;
• 300g of Turkish Pepper
• 70cl Bottle of Vodka of your choice
• An Empty clear bottle approximately 1ltr in size
Method
Take all of your Turkish Pepper and break down into small pieces – a strong blender makes this easier.
Using a funnel, pour the small pieces, a little at a time into the clean, dry empty bottle.
Pour your choice of vodka again using a funnel, into the bottle which holds the ground Turkish Pepper.
Making sure the lid is well secure, shake the bottle vigorously for 2 -3 minutes.
Store at room temperature by laying the bottle down flat, not standing, again making sure the lid is well secured.
Turn and shake the bottle every day for 1-2 minutes until you can see the Turkish Pepper is dissolving inside the bottle.
This process should take about one week but carry on until the liquorice has a smooth appearance, free from any un-dissolved Turkish Pepper. If the liquor is not clear, then carry on the daily process until the liquor is ready.
When done you are ready to enjoy a very strong & sweet tasty Turkish Pepper Liquor.
Tips
For a stronger flavour, use more Turkish Pepper.
If you want a more thick and rich type of liquorice liquor then add 10 pieces of Halva sweet liquorice. Cut into smaller pieces and add to the vodka, Turkish pepper mix.
Follow the instructions as before. The dissolving may take two weeks and again, your Liquorice Liquor will be ready when smooth and clear.
Bedankt Pauline, nieuwe recepten zijn altijd welkom! Ik ga ook eens op zoek naar een recept voor likeur van Spaanse peper. Is vast lekker! Ciao
Sorry Frans, grappig, Turkisch Pepper is een soort dropje, geen pepertje!
Dat had ik reeds begrepen maar het is wel een heet dropje volgens mij want er staat ook een pepertje op de verpakking. Vandaar dat ik dat idee kreeg.
Beste dropliefhebbers,
Ik heb een eigen recept geprobeerd nadat mijn pruimen, nectarine en ‘Zwetschen’ likeur ontzettend lekker begint te worden en ik dus weer wat flessen moest vullen. Drop zou het worden!!!
Men neme:
700 ml Weizenkorn (dubbelgestookte graanjenever van de Duitse Lidl, 38% à EUR 5,29)
4 zakken met villosa sallos ‘explosiv’ salmiak drop (gevuld met chilipeper) (4x 150 gram)
1 handje vol met ouderwetse ’trekdrop’
De salmiakdrop met een hamer breken en dan met de trekdrop in een grote bokaal doen. Dan de alcohol erbij en met een staafmixer helemaal fijnmalen tot alles opgelost is.
Elke dag een paar keer schudden en de fles liggend!!!! terugleggen. Dit volhouden (weekje) totdat alles echt opgelost is.
Probeer hier maar eens vanaf te blijven. Nooit geen keelpijn en o zo lekker op de ski-piste….
Gr. Erwin