Ciao fratello,

Ik heb de hand weten te leggen op een bijzondere fles: rabarcello. Het is een soort limoncello maar dan van rabarber! De kleur van het drankje is zo rozerood fris als van echt rabarber en de smaak is bijna geestverruimend. Jij denkt natuurlijk meteen: ‘Dat kan ik ook’ en dat kun jij waarschijnlijk ook, maar dan wordt het een brouwsel dat je hooguit een week in de ijskast kunt bewaren of voor die tijd moet opdrinken. En ja, dat kun jij óók! Maar deze rabarcello is samen met een officiële Schiedamse destilleerderij ontwikkeld en behoudt z’n kleur en smaak net zo lang als een bessenjenevertje. Mister Kitchen is de bedenker van deze rabarcello – een trio mannen dat allerlei lekkers en leuks kookt, maakt en bedenkt, zoals het festival van ‘de rollende keukens’, waarbij publiek kan komen eten bij alle mogelijke mobiele eettentjes bij elkaar. Nog even over die rabarcello: het idee is voortgekomen uit een herinnering van een van de kitchenmisters aan de zomerse limonade van zijn oudtante Maap. Zonder alcohol natuurlijk, maar wel zo bijzonder van smaak dat hij het nooit meer is vergeten. Ik kan me dat voorstellen. Ook de smaak van zelfgemaakte limonade van vlierbloesem kun je je hele leven voor de geest halen, als je die ooit in je jeugd hebt geproefd. In mei organiseert Mister Kitchen een Amsterdam Rhubarb Week. Ik ga daarheen en zal je verslag uitbrengen.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Inderdaad dacht ik toen ik jouw verhaal las: ‘Dat kan ik ook’, maar ik realiseerde me tegelijkertijd dat ik op de markt zelden of nooit rabarber tegenkom. Wel heb ik me al een paar keer ledig gehouden met het stoken van alcohol. Het werk bestaat vooral uit voorbereidingen: een vuur maken, een 50 litervat met niet meer zo lekkere, maar nog wel alcoholhoudende wijn vullen. Een ander vat met koud water vullen, een waterpompje installeren en de ‘alambicco’, het distilleerapparaat in stelling brengen. Deze apparaten zijn meestal van koper, maar ik heb er een van glas – gekocht bij een winkel met laboratoriumattributen. Ik was van te voren ingelicht dat als ik het ding daar ging aanschaffen, ik vooral niet het woord ‘distilleerder’ moest gebruiken, maar moest vragen naar een ‘separatore’ (scheider).  Het is in Italië namelijk bij de wet verboden om zelf alcohol te maken. Desalniettemin gebeurt het op grote schaal en met verbluffend lekkere resultaten. Eerst breng je de wijn aan de kook. De alcohol verdampt als eerste en de stoom die dat oplevert wordt (in het distilleerapparaat) door middel van koud stromend water (vandaar het pompje) omgezet tot vloeistof (pure alcohol). Heel belangrijk is dat je het distillaat dat er als eerste uitkomt (ongeveer 250 ml) weggooit. Dat bevat namelijk methylalcohol en als je dat drinkt kun je blind worden en zelfs doodgaan. Het is verder een kwestie van wachten, urenlang. Omdat de wijn zo’n 10 % alcohol bevat, eindig je met ongeveer 5 liter distillaat dat uitermate geschikt is om likeurtjes van te maken. Ik las een leuk artikel van een Italiaanse scheikundige, Dario Bressanini die een blog over koken heeft. Hij probeerde het ideale recept voor droplikeur te maken en kwam er na veel proefjes achter dat je daarvoor niet naar Calabrië hoeft te gaan om daar met veel moeite de wortel van de liquirizia plant te vinden en te drogen en tot poeder fijn te stampen, maar dat je gewoon een zakje dropjes kunt gebruiken. In plaats van pure alcohol, die in Nederland niet verkrijgbaar is, zou je ook wodka kunnen gebruiken. Dat is misschien nog wel lekkerder!

Tanti baci,

Frans

Vodka alla liquirizia – droplikeur met wodka

Ingrediënten:

  • water – 3 dl
  • wodka – 5 dl
  • suiker – 300 gram
  • dropjes – 100 gram. harde dropjes bijvoorbeeld anijs- of laurierdrop

Aanwijzingen:

Doe de dropjes in een pannetje met de helft van het water en laat  op laag vuur smelten tot alles geheel door het water is opgenomen. Voeg al roerend de suiker en de rest van het water toe. Als alle drop en suiker is gesmolten (dat kan wel een half uur duren) het mengsel af laten koelen. De wodka toevoegen aan het mengsel, alles in een fles doen en in het vriesvak van de ijskast zetten. De likeur wordt ijskoud gedronken!