Ciao fratello,

Bladerend in een oud tijdschrift dat ergens al jaren op een stapel lag, kwam ik een voorpublicatie tegen van een kookboek met gerechten uit Piemonte (uitgeverij Kosmos 2007). Daarin vond ik het gedroomde gerecht voor als je, zoals ik in mijn moestuin, een overvloed hebt aan Italiaanse bladpeterselie. Je hebt natuurlijk nooit genoeg peterselie, en het is een luxe om er de hele zomer van te kunnen knippen, maar een gerecht waarbij peterselie het hoofdingrediënt is, ben ik nooit eerder tegengekomen. Het klinkt wel een beetje raar: eieren in peterseliesaus, maar ik heb het gemaakt en het is echt een heerlijk voorgerecht. Je moet wel goede groentebouillon gebruiken, bijvoorbeeld van de biosuper (o nee, jij maakt ‘m natuurlijk gewoon zelf). En je moet ook niet teveel meel gebruiken, want dan wordt het te papperig.Ik vond het recept extra leuk, omdat ik van de zomer een week in Piëmonte ben, voordat we naar jou afreizen. We gaan daar wandelen, maar ik ben bang vooral eten. Het is dé truffelstreek van Italië, heb ik me laten vertellen. En de recepten uit dit kookboek bevielen me ook stuk voor stuk.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Dat wordt genieten, daar in de weelderige Piemontese heuvels waar jullie gaan wandelen. Je bent bang dat je er vooral zult eten, schrijf je. Als je zoiets hier in Italië zegt, word je (ook door mij) onderzoekend aangekeken. Ik vertelde je ooit eens over een jaarmarkt in Casale Monferrato Toen ik daar de meest fantastische kazen, hammen, zoute taarten, paddestoelen, wijnen en zoete gebakjes zag uitgestald en mocht proeven, voelde ik allerlei emoties maar geen angst. Jij gaat iets meer naar het zuiden, in de buurt van Alba. Dat was de eerste plaats die Anna noemde toen ik haar vroeg naar een Piëmontese specialiteit. De ‘bianco d’Alba’, de witte truffel, die door speciaal getrainde hondjes wordt gezocht en die gemiddeld zo’n 300 euro per ons kost, is naar die plaats vernoemd. Als je in één van de uitstekende restaurants die jullie gaan bezoeken een truffelrisotto’tje kan bestellen zou ik daar verder niet al te lang over nadenken. De streek is ook beroemd om de lekkere wijn die er gemaakt wordt. De wijnen die ik er geproefd heb zijn Barbera en Lambrusco, maar er is een enorme lijst, waarvan volgens Anna de ‘Dolcetto d’Alba’ een van de betere is. Als jullie ook nog in Turijn verzeild mochten raken, kan ik je een van de grootste  rommelmarkten van West europa aanraden: Balôn (spreek uit:Baloen) Vooral iemand zoals ik, die gek is op keukenspullen wordt daar helemaal mataglap. Het is sowieso een leuke stad. De glimmend gepoetste bars zijn meer dan waar ook in Italië van grote klasse en behalve de afgrijselijk lekkere taartjes moet je ook de gianduia chocolade proeven. Dit mengsel van cacao en hazelnoot is de veredelde voorloper van de nutella en kan, behalve als chocoladereep gegeten  ook als warme drank gedronken worden. De naam komt van een carnavalsmasker: Ganduja staat symbool voor een brave Piemontees uit vroeger tijden, met een uitgesproken voorkeur voor Brachetto wijn, lekker eten en mooie meisjes. En misschien maakte hij ook soms een wandelingetje.

Tanti baci,

Frans

Uova in salsa verde – Eieren op een groen bedje

Ingrediënten:

 • eieren – 1 per persoon
 • boter – 50 gram
 • olijfolie – 2 eetlepels
 • uien – 1, gesnipperd
 • knoflook – 2 tenen
 • peterselie – 1 flinke bos
 • bloem – 2 eetlepels
 • bouillon – 1 kopje
 • peper en zout – naar smaak
 • ansjovis – 4 filets, fijngehakt
 • kappertjes – 1 eetlepel, fijngehakt

Aanwijzingen:

Kook de eieren maximaal 4 tot 5 minuten en laat ze schrikken en afkoelen in koud water. Verhit de boter en olijfolie samen in een koekenpan en fruit hierin de ui en de gesnipperde knoflooktenen (laat niet te bruin worden). Voeg de fijngesneden peterselie, de ansjovis en de kappertjes toe en warm deze slechts enkele seconden mee. Roer de bloem erdoor en verwarm alles nog een paar minuten op een niet te hoog vuur en blijf roeren. Voeg wat heet water toe of een beetje lichte, biologische groentebouillon en roer tot de saus een romige dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout. Pel de eieren, halveer ze en leg ze met het snijvlak naar boven in de saus. Serveer dit gerecht als antipasto met wat knapperig brood of als onderdeel van een buffet met hapjes.