In het visrestaurant in San Michele Salentino waar we eergisteren aten hadden ze een fraai bord antipasti gecreëerd, ik heb er een foto van gemaakt. De eigenares kwam bij ons aan tafel trots vertellen dat er in hun sauzen absoluut geen room wordt gebruikt. Inderdaad wordt dat ingrediënt hier in het zuiden nauwelijks gebruikt, in tegenstelling tot in Frankrijk en Noord Italië. Ik vind een lekker roomsausje echter niet te versmaden. Probeer deze zalmforel eens, bijvoorbeeld.
Trota salmonata all’arancia – zalmforel met sinaasappel-roomsaus
Voor 2 personen
Ingrediënten:
- zalmforel – 2 flinke exemplaren
- olijfolie – 2 à 3 eetlepels
- peterselie – een bosje
- sinaasappelsap – van 1 sinaasappel
- boter – 15 gram
- zout, peper
Aanwijzingen:
Verhit de oven op 180 °C. Was de vissen en droog ze goed af met keukenpapier. Strooi zout over de buitenkant en in de binnenkant van de forellen. Hak de peterselie fijn en strooi in de buikholte van de vis. Doe er ook een klontje boter in. Vet een ovenschaal in met de olijfolie en leg de vissen er in. Maal er wat verse peper over. Bak de vis gedurende ongeveer een half uur in de oven. Beweeg de schaal af en toe om te voorkomen dat de vis aan de boden vastbakt en schep van tijd tot tijd wat kookvocht over de vis. Pers vijf minuten voor het einde van de kooktijd een sinaasappel en schenk het sap over de forellen. Haal de vissen als ze gaar zijn uit de oven en leg ze op een voorverwarmde en met schijfjes sinaasappel versierde schaal. Giet het kookvocht van de vissen in een pannetje, schenk er de room bij en verwarm de saus op het vuur. Laat de saus een paar minuten  indikken op matig vuur. Serveer de forellen met de saus apart.