Ciao fratello,

Nou, ze hebben mij te pakken hoor. De pr-mensen van het Nederlands Visbureau. Ik ben volledig gezwicht voor hun ‘glossy tijdschrift gericht op vrouwen in de leeftijd van 25 – 49 jaar die interesse hebben in koken, sociaal-maatschappelijke onderwerpen als milieu en duurzaamheid en gezond leven’. ‘VIS ’t uit’ is net zo leuk als de Linda. Mooie verhalen over vissers en visverkopers, aantrekkelijke recepten en interessante stukken over vissoorten: haring, die zo gezond is (omega 3 vetten) , verantwoorde tonijn (albacore en skipjack)  en makreel (ook vers erg lekker). Bij het verhaal over de pijlstaartinktvis moest ik aan jou denken. Omdat jij ze zo handig schoonmaakt onder de kraan, en ze op z’n lekkerst klaarmaakt. Wist je dat die inktvissen nu ook in de Noordzee worden gevangen? Ik las dat de vangst van inktvissen heel duurzaam is, omdat ze maar een jaar leven. Ze eten dagelijks meerdere keren hun lichaamsgewicht, waardoor ze heel snel groeien. Na hun voortplanting sterven ze. Nu vroeg ik me af of ze zich dan wel hebben kunnen voortplanten, voordat ze gevangen worden. Ik heb de vraag aan het Visbureau voorgelegd. Wordt vervolgd.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Zoals beloofd stuur ik je het recept van Donata’s torta di rose, de ‘rozentaart’. Er komt geen roos aan te pas, maar de naam slaat op de bijzondere vorm die ik een lust voor het oog vind. Donata maakte deze feestelijke taart niet voor een speciale gelegenheid, maar gewoon voor het ontbijt. Dat vind jij misschien gek, en terecht, want wie eet er nou taart bij het ontbijt? Donata dus, en haar gezin. Het is iets typisch Italiaans, dat eten van zoetigheid op je nuchtere maag (al kunnen de Fransen er natuurlijk ook wat van, met hun croissants en chocoladebroodjes). Als we ’s morgens bij Donata aan de ontbijttafel aanschuiven heeft ze gedekt met een tafellaken. Geen bordjes, alleen een grote mok voor koffie, thee of melk. Haar man Sandro is net terug van een wandelingetje naar de bakker waar hij een groot brood heeft gekocht. Dat wordt in plakken gesneden en besmeerd met de zelfgemaakte jams en honing. Kruimelen mag, boven het tafellaken. Verder staat er een groot pak koekjes op tafel en dus ook die fraaie taart, waarvan iedereen een stuk afsnijdt. Als je iets hartigs wilt, zoals een paar plakken van de heerlijke kazen, hammen of worsten die Donata ook in de ijskast heeft liggen, moet je daar echt even naar vragen. Het kan natuurlijk wel, maar het valt een beetje buiten het patroon. Ik heb inmiddels geleerd dat het op prijs wordt gesteld als ik mezelf zonder enige scrupule bedien en dat doe ik dan ook, want ik vind al die zoete dingen heerlijk, maar ‘s morgens veel te zwaar op de nuchtere maag liggen.

Overigens is dat iets wat met de jaren is gekomen, want hoeveel pakken hagelslag, potten appelstroop en jam hebben wij als kinderen niet bij het ontbijt verslonden. Ik weet nog goed dat toen onze vader voor de eerste keer een pak Familia Bio-Bircher muesli op de ontbijttafel zette omdat dat gezonder zou, zijn wij elkaar een tijdlang behoorlijk verbijsterd aankeken. Achteraf was ik hem dankbaar en wilde niks anders meer. Afijn. Je kunt deze rozentaart maken zoals Donata dat voor ons ontbijt deed, zonder vulling, maar je kunt er ook jam, chocola, honing, banketbakkersroom, zabaione of iets anders slechts inrollen en hem lekker bij de thee nuttigen.

Tanti baci,

Frans

Torta di rose – rozentaart

Het originele recept geeft 400 gram bloem van zachte en 100 gram bloem van harde tarwe, maar als je dat niet kunt vinden kun je ook gewoon 500 gram bloem gebruiken.

Ingrediënten:

  • bloem – 500 gram
  • banketbakkersgist – 1 zakje
  • rietsuiker – 100 gram
  • eieren – 2
  • boter – 90 gram, gesmolten
  • melk – 125 ml
  • zout – 2 snufjes
  • vanillesuiker – 1 zakje
  • citroenrasp

Aanwijzingen:

Meng het meel met de suiker, de banketbakkersgist, de vanillesuiker, de citroenrasp en het zout. Doe dit mengsel in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe daarin de eieren, de boter en de lauwe melk en kneed dit tot deeg. Laat het rusten op kamertemperatuur.

Rol het deeg  uit tot een vierkant met een dikte van een halve centimeter. Als je de taart extra smaak wil geven kun je dit vierkant nu ook insmeren met jam, chocola o.i.d. Snij het vierkant vervolgens in repen van ongeveer 4 centimeter breed. Rol deze repen op.

Vet een springvorm in met boter of olijfolie en zet de rolletjes deeg rechtop neer op de bodem van de vorm tot je een cirkel hebt met één rolletje in het midden. Zoals je op de foto kunt zien laat je een kleine ruimte tussen de rolletjes. Laat opnieuw rijzen, gedurende minstens twee uur.

Zet de taart ongeveer 40 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is.