Ciao fratello,

Ik wist niet dat ik het in me had, maar afgelopen weekend heb ik een citroentaartje gemaakt. Het ging om een eenvoudig soort baksel. Niets vergeleken bij de verfijnde Key lime pie die Harriët altijd maakt. En ook niet zo attractief als een lemon meringue pie. Maar ik was er toch trots op. Mijn Italiaanse citroentaartje is redelijk luchtig, dus geschikt als toetje na een zware maaltijd. Het komt uit mijn Italiaanse, vegetarische kookboek (van Alberto Musacchio), waar ik ook al eens een lekkere cake uit heb gemaakt. Als je me van tevoren had gevraagd hoe ik een vulling van citroen zou maken, had ik dit niet kunnen bedenken: citroensap binden met maïsmeel. Ik denk dat jij het taartje nog zou kunnen vervolmaken, omdat jij een geoefende hand hebt in het maken van pastadeeg. En voor dit recept gebruik je grano duro, het meel voor pasta. Als ik geduldiger had gekneed, was het deeg –en dus het gebak- fijner van structuur geworden, denk ik. Afijn, het viel in de smaak, en de volgende dag was het restje bijna nog lekkerder.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Klinkt als een verrukkelijk taartje!
We zijn weer aardig ingeburgerd na ons retourtje Nederland, en het regenachtige weer maakt dat ik eigenlijk niet veel anders kan doen dan koken. Dat doe ik dus met overgave. Bij boeren die hier vlakbij wonen had ik een soepkip besteld en toen ik die ging halen hadden ze ook net een kalf geslacht. De plastic keukentafel lag vol met stapels vlees. In een hoek van de keuken bij de open haard zat de dochter des huizes iets te grillen boven een houtskoolvuur. Ik kreeg een glas wijn.  Boven de open haard hingen salami’s, pancetta’s en andere vleeswaren te drogen. Ik was gelukkig. Nu, een dag later,  staan er hier op de houtkachel twee enorme pannen bouillon te trekken, want behalve de kip kreeg ik ook een groot aantal botten van het kalf mee. Verder kocht ik gehakt voor de ragù bolognese, (die ik over een groot aantal plastic bekertjes verdeel en daarna invries), een kilo lever die ik straks ga grillen, buikvlees voor de ‘spezzatino’ en twee reusachtige kalfskarbonaden die, als het straks wat beter weer is, op de barbeque gaan.

Terwijl ik de kalfsbotten in de pan deed, mijmerde ik toch nog even over Amsterdam, waar ik bij ons laatste bezoek in de rivierenbuurt op een een inspirerende winkel stuitte: de Pasteibakkerij, in de Hoendiepstraat. De sfeer is die van een ouderwetse slagerij annex delicatessenwinkel en bij het zien van de uitgestalde pasteien, worsten, hammen en nog veel meer liep het water me in de mond. Floris, de alleraardigste eigenaar, ken je misschien nog wel uit Café de Pels en zijn compagnon, Dini Schouten, stelde zich voor als een voorloopster van jou en mij, omdat ze namelijk (lang voordat wij dat deden) al kookrubrieken schreef voor Vrij Nederland. Grappig hè? Ze hebben echt een bijzonder assortiment en veel daarvan wordt ter plekke bereid in de werkplaats achter de winkel.
Kun je gerust eens langsfietsen!

Tanti baci,

Frans

Torta di limone – Citroentaart

Ingrediënten:

 • Voor de vulling:
  • water – 300 ml, op kamertemperatuur
  • suiker – 200 gram (fijne tafelsuiker)
  • maismeel – 50 gram
  • citroenrasp – van de schil van 3 citroenen
  • citroensap – van 2 citroenen
  • ei – 1
 • Voor het deeg:
  • suiker – 150 gram (fijne tafelsuiker)
  • meel – 400 gram 00 meel (harde tarwe)
  • boter – 150 gram, op kamertemperatuur en extra om de springvorm in te vetten
  • eieren – 2
  • marsala – 1 eetlepel
  • citroensap – 1 theelepel
  • bakpoeder – 2 theelepels

Aanwijzingen:

Maak eerst de vulling: 

Doe het water, suiker, maïsmeel en citroenrasp in een pan. Breng aan de kook. Kook 1 minuut, haal de pan van het vuur. Laat helemaal afkoelen, voordat je het ei en de citroensap toevoegt. Meng goed en zet weg tot gebruik.

Maak de taart:

Meng suiker en meel op een glad werkvlak en maak in het midden een kuiltje. Doe de overige ingrediënten in het kuiltje en werk met de vingertoppen tot een samenhangend deeg. Meng nog verder, door met een deegsnijder drie of vier keer door het deeg te snijden en het weer door te kneden tot de kleur en structuur egaal zijn. Wikkel in huishoudfolie en zet 15 minuten in de koelkast.

Rol twee derde van het deeg tussen twee met meel bestoven vellen bakpapier uit tot een cirkel met een doorsnee van 33 cm. Haal de bovenste laag papier eraf en doe het deeg voorzichtig in een ingevette springvorm van 28 cm. Druk het deeg voorzichtig aan op de bodem en zijkant. Schenk de citroenvulling erin en strijk glad met een spatel. Rol de rest van het deeg op dezelfde manier uit tot een cirkel die net groot genoeg is om de vulling te bedekken. Leg deze op de vulling en druk de naden van het deeg dicht. Snijd overtollig deeg af met een klein mes of deegsnijder. Bak 25 minuten op 180 graden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet in de koelkast. Om te serveren: bestuif de taart met poedersuiker.