Gisteravond staken we een groot vuur van gesnoeide takken aan om de komst van de lente een beetje te stimuleren. Hadden we beter niet kunnen doen: het komt met bakken uit de hemel op het ogenblik. We aten wel een erg lekker groentetaartje wat een van de gasten meenam. Hierbij het recept.

torta di erbe – groentetaartje

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • snijbiet – 700 gram
  • Parmezaanse kaas – 40 gram, geraspt
  • pecorino – 40 gram, geraspt
  • olijfolie – 7 eetlepels
  • zout
  • nootmuskaat
  • bloem – 110 gram
  • paneermeel

Aanwijzingen:

Verhit de oven op 180 °C. Was de snijbiet goed en laat hem uitlekken of doe hem in de slacentrifuge. Snij hem aan heel dunne reepjes, doe deze daarna in een vergiet en strooi er wat zout over. Laat de snijbiet een half uurtje staan zodat ie wat vocht verliest, doe hem daarna in een kom, strooi er de twee soorten geraspte bij en 2 eetlepels olijfolie en meng alles goed doorelkaar.

Maak van 100 gram meel een bergje met een kuiltje in het midden. Doe daarin 2 eetlepels olijfolie en een half glas lauw water. Meng alles goed door elkaar en kneed er een soepel deeg van (gedurende ongeveer 15 minuten). Verdeel het deeg in twee delen: een 2/3 deel en een 1/3 deel. Bestuif een werkblad met het overgebleven meel. Rol het grootste deel van het deeg uit met een deegroller tot een grote lap deeg. Vet een springvorm of een ronde bakvorm met een niet te hoge rand in met de overgebleven olie, strooi er paneermeel over en bedek de bodem van de vorm met de lap deeg. Snij eventueel weg wat over de rand  hangt. Verdeel het snijbiet-mengsel over de deegbodem.

Rol ook het andere deel van het deeg uit tot een dunne lap en bedek daarmee de taart. Zorg dat dat de rand goed dichtzit door de twee lagen deeg aan elkaar vast te knijpen. Maak met een vork gaatjes in de bovenkant van het deeg. Zet de taart gedurende ongeveer 50 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven, laat hem iets afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Dien de taart lauw op, in gelijke stukken verdeeld.