Ciao fratello,

Als je een bakkende moeder hebt, zoals wij, word je een beetje lui. Heb jij dat ook? Ik bak zelden, want meestal gaat er geen week voorbij of ik eet een zelfgemaakte cake of boterkoek –van moeder. Laatst had ze weer een topcake bij zich: luchtig, smeuïg, vol lekkere nootjes, rozijnen en stukjes zuidvruchten. En wat bleek? Ze had ‘m deze keer gemaakt met olijfolie. Het zal jou vast niet verbazen, maar ik geloofde het gewoon niet. Geen roomboter in een cake? En dan toch lekker? Het was echt waar. Het scheelde bovendien een hoop tijd, zei ze, en ik geloof dat wel, want het kloppen van de boter tot ie zacht is kan best een klusje zijn. Ik zal haar ook eens vragen om een appeltaart met olijfolie te maken. Zou dat ook straffeloos kunnen? Hoe dan ook, ik heb zelf ook zo’n cake geprobeerd te maken, en ik stuur je onmiddellijk het recept. Lekkerder dan een gewone cake. Het enige is: het deeg smaakt minder lekker. Dus de garde en de pannenlikker aflikken is niet meer het feestje dat je van vroeger kent.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Ik ben behoorlijk lui. Maar niet zozeer vanwege het gebak van onze moeder, want ik ben er teveel kilometers van verwijderd om er regelmatig van te genieten. Als ze hier komt neemt ze wel eens een boterkoek mee en ofschoon ik die heerlijk vind, ligt hij me soms wat zwaar op de maag. Maar het gaat me te ver om haar te vragen een olijfoliekoek te maken. Ik gebruik eigenlijk bijna nooit meer boter, behalve in risotto’s en in sommige toetjes waarin het echt onontbeerlijk is, zoals ‘crema fritta’. Ik schreef je wel eens dat ik ook béchamelsaus gewoon met olijfolie maak en dat dat echt net zo lekker is Inmiddels vliegt de zomer voorbij en daardoor wordt ook de temperatuur aangenamer. We kunnen allerlei dingen oogsten zoals amandelen, vijgen, pruimen, eigenlijk alles wat je ook in jouw lekkere cakerecept kan mikken. We hebben een struik met kwetsen (susine, heten ze hier) die zo vol met vruchten hing, dat een paar takken zijn afgebroken!

Inmiddels is Anna’s dochter Chicca gearriveerd om een paar dagen bij ons door te brengen. Haar bar in Bologna is failliet en blijkbaar was dat een lucratieve gebeurtenis, want bij onze visboer bestelde ze voor een kapitaal aan zeebaars, grote garnalen, scampi’s, calamari, mosselen en inktvis. Toen de visboer het bedrag noemde, schrok hij er zelf ook een beetje van, maar ze vertrok geen spier en telde de flappen doodkalm voor hem uit op de toonbank. De deal is dat zij het koopt en ik het klaarmaak. Carpaccio di polipo, spaghetti allo scoglio, gegrillde zeebaars en gevulde inktvis. Dat is het menu wat klaar moet zijn als ze straks terugkomt van het strand, dus ik moet nu weer snel naar de keuken!

Tanti baci,

Frans

Torta con olio d’oliva – Cake met olijfolie inplaats van boter

Ingrediënten:

  • olijfolie – 100 gram, goede
  • rietsuiker – 100 gram
  • eieren – 2
  • zelfrijzend bakmeel – 100 gram
  • rozijnen, nootjes, stukjes appel of zuidvruchten

Wil je een grotere cake, dan neem je van alles 50 gram méér.

Aanwijzingen:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een grote kom op een weegschaal en giet er olijfolie in tot de weegschaal 100 gram aangeeft. Doe er 100 gram rietsuiker bij en klop dit samen met de eieren goed en luchtig door elkaar. Roer er 100 gram zelfrijzend bakmeel doorheen. Doe er nu bij wat je lekker vindt: een handje rozijnen, wat stukjes noot, een appel of een peer in stukjes, of wat kleingesneden zuidvruchten. Vet een bakblik in en bekleed de vorm met bakpapier. Giet het beslag erin en zet de vorm 45 minuten in de oven. Het hangt een beetje van de vorm af (plat of hoog, groot of klein) of de cake precies in 45 minuten gaar is.