Carissima sorella mia,

Ik kreeg een berichtje via Fb Messenger: “Hallo Frans en Anna, we hebben jullie namen doorgekregen met als aanrader een kooksels te volgen”. Ik moest even diep nadenken, al had ik wel al intuïtief aangevoeld dat het om een kookles ging. Ik vond het een briljante verschrijving en ofschoon ik de afzender moest teleurstellen omdat we zijn volgeboekt, schreef ik terug dat we hier in de trullo inderdaad allemaal heerlijke kooksels maken, dat ik het een prachtig woord vond en dat ik hoopte dat we in de toekomst iets voor haar zouden kunnen betekenen. 

We zijn eigenlijk nog steeds een beetje verbijsterd door het grote succes van onze kooklessen. We krijgen belachelijk veel aanvragen en kunnen maar een klein deel ervan honoreren. Meer dan twee workshops per week kunnen we niet aan.

De deelnemers vragen mij vaak waar in Nederland je lekkere Italiaanse groenten en met name aubergines kan kopen, want de exemplaren die ze bij de verschillende supermarkten en groenteboeren hadden geprobeerd smaakten allemaal nergens naar. Ik herken dat. Soms denk ik dat de Turkse of  Marokkaanse winkels uitkomst kunnen bieden, omdat ze misschien direct vanuit hun moederland importeren, maar zeker weten doe ik dat niet. Ik besloot eens te bellen met mijn vriend Gerard van Loon. Hij is net als ik zo verliefd geworden op Italië dat hij er wil wonen, en heeft samen met zijn vrouw Anja een masseria in de buurt van Castellana omgebouwd tot b&b.

Bovendien werkt hij bij een bedrijf dat groenten en fruit vanuit Puglia naar Nederland importeert: The Greenery.. Hij heeft ervoor gezorgd dat een typisch Pugliese vrucht, die hier cocomero of barattiere  wordt genoemd naar Nederland wordt geëxporteerd. Voorlopig is ie alleen verkrijgbaar bij de Jumbo, onder de naam cumelo. Erg lekker, met zijn smaak die het midden houdt tussen die van meloen en komkommer. 

Toen ik Gerard vroeg waar in Nederland de Pugliese aubergines volgens hem naartoe gingen vertelde hij mij dat de export van vruchtgroenten naar Nederland niet veel voorstelt, terwijl Holland per jaar (hou je vast) dertig duizend ton tomaten naar Italië exporteert. Fantastisch natuurlijk, alleen jammer dat ze nergens naar smaken. En jammer voor Nederlanders dat ze heel moeilijk aan echt lekkere aubergines kunnen komen. Want ook de Turk en de Marokkaan kopen hun handel gewoon bij de Nederlandse groothandel, zegt Gerard. Er is één bedrijf  wat erg op kwaliteit mikt en dat is Rugnis, een van oorsprong Franse onderneming maar ook actief in Nederland. Het loont de moeite eens op hun website te kijken. Heb jij nog lekkere kooksels gemaakt, de laatste tijd? 

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Ik schrijf je vanuit het diepe zuiden van de Peloponnesos in Griekenland. Ik ging erheen met geen enkele verwachting wat het eten betreft, maar kennelijk heeft de tijd ook hier niet stilgestaan. Niet dat je nu veel anders kunt bestellen dan de traditionele feta salades, gyros en moussaka, maar ik heb al een paar keer verschrikkelijk lekker gegeten omdat er een bijzondere draai aan was gegeven. Gisteren at ik bijvoorbeeld een tarama salata met piepkleine blokjes zoet ingelegde komkommer en een knalgroene komkommerolie. Het zag er niet alleen prachtig uit, maar de smaak van die licht zoute zijdezachte puree met dat zoete knapperige erbij was geweldig. Deze tarama salata was gemaakt met brood, hoe krijg je dat in hemelsnaam zó fluwelig. Ik moet nodig op zoek naar een goed Grieks kookboek!

Liefs

Karin

Taramasalata – Griekse dipsaus

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • viskuit – 100 gram
  • witbrood, zonder korst, in water geweekt en daarna uitgeknepen.
  • olijfolie – 170 ml
  • citroensap – van 2 citroenen
  • ui – 1 halve rode, geraspt

Aanwijzingen:

Doe het geweekte brood, de viskuit en de ui in een blender of keukenmachine en maal alles heel fijn. Voeg de helft van het citroensap toe en mix nog wat meer. Voeg dan beetje bij beetje, al malend, de olijfolie toe, net als bij mayonaise. Proef als alle olie in het mengsel is opgenomen en voeg naar smaak nog wat citroensap bij.