Ciao fratello,

Ik ben van plan om een fornuis aan te schaffen. Eigenlijk heb ik niks te klagen over mijn inbouw gaspitten en mijn inbouw oven, maar ik liep laatst een fornuis tegen het lijf en was op slag verkocht. Hij lijkt een beetje op zo’n klassieke Engelse Aga, maar is kleiner en niet zo ingewikkeld in gebruik. Wat er ook leuk aan is: hij heeft een soort grill lade. Ik weet niet hoe ik het duidelijker moet uitleggen. Een soort luik waarin je een kaasboterham kunt grillen, of eieren met spek kunt bakken. Behalve dat, heeft dit fornuis ook een hele rij warmhoudrekken, en als je het deurtje van de oven open doet, dan komt meteen de gebraden kip op de braadslee naar buiten, zodat je ‘m goed kunt bekijken. Het is eigenlijk een heel grappig fornuis, als ik het zo beschrijf. Misschien moet ik dat wantrouwen. Ik geef je de site, kijk jij dan even mee of ik er verstandig aan doe om dit sieraad voor de keuken aan te schaffen?

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

ls je op slag verkocht was en de prijs net als het fornuis ook een beetje grappig is zou ik maar meteen toeslaan. Ik heb op YouTube wat instructiefilmpjes bekeken en het fornuis ziet er prachtig uit. Drie ovens en vijf branders! Ik zou zeggen: leef je uit!
Gisteren maakte ik een recept in een tajine die ik ooit van een Marokkaan cadeau kreeg. Ik had hem eigenlijk nog nooit gebruikt en was erg nieuwsgierig naar hoe zo’n ding eigenlijk werkt. Ik vond een recept van Jamie Oliver wat hij waarschijnlijk in Marokko had opgeduikeld: kip met ingelegde citroenen  en venkel gestoofd in bouillon. Leek me heerlijk. Ik deed alle ingrediënten volgens de voorschriften in de tajine en zette hem op de houtkachel. Na een half uurtje begon het mengsel te borrelen en ging het erg lekker ruiken in huis . Maar na een uur kwam er behalve stoom ook veel vocht tevoorschijn en begon die dekselse tajine over te koken. Bepaald geen lolletje om de stukken kip uit een kokende massa te moeten vissen en alles  in een andere pan over te hevelen maar het was het enige wat erop zat. De finale van het kookproces vond zodoende  plaats in een gewone Italiaanse roestvrijstalen pan en aangezien het resultaat verrukkelijk was heb ik een sterk vermoeden dat het niet zo veel uitmaakt of je in terra cotta kookt of niet. Ik vind in ieder geval de schaal van zo’n tajine veel te plat: er kan echt  niet veel in en ik hou van grote porties! Misschien is een römertopf dan een beter idee. Maar weet je nog dat pa zo’n ding kocht toen we klein waren? Hij heeft er zegge en schrijven één maaltijd in gekookt en hem toen voor eeuwig onderin het gootsteenkastje laten staan. Misschien ook omdat het  ontzettend onhandig is om net als bij de tajine geen handvatten te hebben en het zware en kokend hete gevaarte met pannenlappen te moeten manoeuvreren. Afijn, ik geef je hierbij het recept van Jamie maar raad je aan om als je het in de tajine maakt de hoeveelheid bouillon tot de helft terug te brengen. Voor het geval dat en je kunt er altijd later wat bijgieten

Tanti baci,

Frans

Tajine met kip, olijf en ingemaakte citroen

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • kip – 1 hele, (ca. 1½ kilo), liefst vrije uitloop of biologisch, met vel, in 4 stukken (vraag je slager of poelier dat voor je te doen)
  • olijfolie
  • venkel – 1-2 grote knollen
  • knoflook – 4 teentjes, in plakjes
  • uien – 2, grof gehakt
  • koriander – 1 klein bosje verse
  • ingemaakte citroenen – 3 à 4, (verkrijgbaar bij de marrokkaanse winkel)zonder zaadjes en in stukjes gehakt
  • olijven – 80 gram zwarte en groene, zonder pit
  • saffraan – een flinke pluk
  • kippenbouillon – 500 ml hete, biologische
  • Voor het smeersel:
    • korianderzaad – 1 volle theelepel, gestampt
    • komijnpoeder – 1 afgestreken theelepel
    • gemberpoeder – 1 volle theelepel
    • olijfolie – 2 eetlepels

Aanwijzingen:

Voorbereiden:

Meng de ingrediënten voor het smeersel in een kommetje. Leg de stukken kip in een grote kom, wrijf ze in met het smeersel, dek de kom af met folie en laat de kip minstens een paar uur, maar liefst een hele nacht, in de koelkast marineren.

Bereiden:

Doe wanneer je zover bent een flinke scheut olijfolie in een tajine of grote, zware braadpan en braad de stukken kip 5-10 minuten op hoog vuur aan tot ze rondom mooi goudbruin zijn. Leg ze wel eerst op het vel.

Snijd terwijl de kip ligt te braden de venkelknollen in 8 gelijke partjes en doe ze samen met de uien, de koriandersteeltjes en de knoflook in de pan. Roer goed, laat alles een paar minuten bakken en doe er dan de ingemaakte citroen, olijven en saffraan bij. Giet de hete bouillon in de pan, roer alles nog een keer goed door elkaar, leg er een deksel of een stuk aluminiumfolie op en laat de hele boel 1½ uur zachtjes pruttelen, tot het vlees van het bot begint te vallen. Controleer halverwege of alles goed gaat en roer de hele boel nog een keer door elkaar. Giet er als het te droog dreigt te worden een scheutje water bij.

Roer als de kip gaar is alles nog een laatste keer voorzichtig door elkaar en laat het eventueel een paar minuten zonder deksel inkoken als het je nog wat te vloeibaar lijkt. Proef een hapje, voeg zo nodig een snufje zout en peper toe en strooi er de blaadjes koriander over. Een tajineschotel heeft op zich al voldoende liefde en aandacht in zich en heeft geen poespas nodig. Een eenvoudige kom lichtgekruide, dampende couscous volstaat.