Een kalkoen is niet echt een gezellig huisdier. Wij hielden ooit een mannelijk exemplaar die menig nietsvermoedende passant de stuipen op het lijf jaagde door luid kloekend en hevig klapwiekend te voorschijn te springen. Toen hij verliefd werd op Anna en haar te pas en te onpas trachtte te bespringen hebben we hem maar opgegeten.
Tacchino al latte – kalkoen gestoofd in melk
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- kalkoenfilet – 800 gram aan een stuk
- uien – 2
- melk – 1 liter
- kaneelpoeder – 1 flinke theelepel
- nootmuskaat – 1 flinke theelepel
- kruidnagelpoeder – 1 halve theelepel
- boter – 1 klontje
- olijfolie – 3 eetlepels
Aanwijzingen:
Laat de kalkoen een nacht in melk staan als je het vlees extra zacht wilt. Verhit de boter en de olijfolie in een pan met een dikke bodem, (liefst gietijzer) en fruit de twee in dunne plakjes gesneden uien daarin tot ze kleur krijgen. Voeg de kalkoenfilet toe en laat die ook kleur krijgen aan alle kanten. Voeg de kruiden toe en de melk. Laat alles op hoog vuur aan de kook komen, draai dan het vuur laag en laat de kalkoen zachtjes stoven met het deksel op de pan totdat de melk gereduceerd is tot een crème-achtige massa. Haal het vlees uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie om het sappig te houden) Giet het kookvocht van de kalkoen in een hoge beker en maak er met de staafmixer een gladde saus van. Breng op smaak met zout en peper. Snij de kalkoen in plakken, doe ze terug in de pan en schenk de saus erover. Nog even laten rusten en dan opdienen.
Hoelang moet kalkoenfilet koken in de melk?
En hoelang moet dit bij een kalkoenbout?