Hier in Puglia is spinazie nu volop op de markt te koop. Dat is altijd “wilde” spinazie, Bladspinazie zoals we die in Holland kennen bestaat hier niet. Die is overigens ook heel geschikt om dit recept te maken.
Spinaci gratinati – Gegratineerde spinazie
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- spinazie – 600 gram
- pijnboompitten – 40 gram
- ui – 1
- scamorza kaas – 100 gram, (eventueel mozzarella)
- Parmezaanse kaas. – 40 gram
- olijfolie
- knoflook – 1 teen
Aanwijzingen:
Verhit de oven op 180 °C. Was de spinazie en kook haar met aanhangend water in ongeveer 10 minuten gaar. Giet af in een vergiet en laat afkoelen. Druk het water er zoveel mogelijk uit. Verhit drie eetlepels olijfolie in een koekenpan, plet de knoflookteen met een groot mes en laat hem vijf minuten fruiten in de olie. Gooi de knoflook weg en doe de uitgelekte spinazie in de pan. Op hoog vuur even om en om scheppen. Laat afkoelen. Snipper de ui en fruit hem in een ander pannetje met twee eetlepels olijfolie. Doe er dan de pijnboompitten bij en laat ze wat kleur krijgen. Voeg ze met de uien bij de spinazie. Hak de scamorzakaas grof en roer hem ook door de spinazie. Doe het mengsel in een ovenvaste schaal, strooi er Parmezaanse kas over en zet een paar minuten in de oven.
Ha, fijn, ik had je even gemist!