Ciao fratello,

Wij in het Noorden kregen als laatsten (school)vakantie en dat is eigenlijk heel prettig. Ten eerste vanwege de charme van uitgestelde pret, en ten tweede heeft iedereen – ook al gaat het werk nog gewoon door- toch al een soort lui vakantie ritme. Maar nu mogen wij dan ook, en verheug ik me er op jou over twee weken weer te zien. Weet je hoeveel mensen ik dit jaar heb ontmoet die naar Puglia op vakantie gingen? Het moet niet veel gekker worden, anders woon je binnenkort in het nieuwe Toscane. Italianen gaan toch, net als de Fransen, allemaal tegelijk met vakantie in de maand augustus? Vorig jaar in juli was het aan zee alleen in het weekend drukker dan anders. Maar dan was het ook wel meteen overvol, met grote families die met jong en oud op een kluitje onder een parasol gaan zitten. Als we op een ochtend even waren vergeten dat het zondag was, en om tien uur alle parasolletjes al zagen uitstaan, hadden we de neiging om rechts omkeert te maken. Maar wat blijkt? Je moet er gewoon tussen gaan zitten. Italianen hebben het vermogen om, met hoeveel ze ook zijn, weinig ‘ruimte’ om zich heen te claimen.

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Vandaag aten we bij vrienden die hier in Italië op vakantie zijn. Nederlanders, denk jij dan, maar nee, het zijn Italianen. Ze wonen in Ceglie en na een reis van vijftien kilometer, hebben ze sinds vorige week hun intrek genomen in een stacaravan op een camping aan zee, alwaar ze drie maanden verblijven. Angelo maakte vis klaar die hij eerder deze week vanuit zijn rubberboot gevangen had. ‘Ik ga jullie zo volstoppen met eten, dat jullie me zullen smeken of je weg mag’, zei hij. Het was een beetje vervreemdend om met mensen uit deze streek voor hun tent te zitten en een echt vakantiegevoel met hen te delen. Ik was onder de indruk hoe goed georganiseerd ze waren. Een Italiaan vindt kamperen leuk, maar de keuken moet wel efficiënt zijn. Daarom had de familie er een speciaal tentje voor ingericht. Angelo bond een sexy schortje voor, verdween in het tentje en kwam af en toe met een rood en bezweet hoofd naar adem happen, want de temperatuur liep er hoog op. Eerst aten we spaghetti met mosselen. Een klassieker, maar iedere kok heeft zijn eigen recept en het smaakt daarom elke keer anders. Angelo’s variant was sterk van smaak omdat hij de spaghetti in het mosselnat had gekookt en hij had er weinig tomaten aan toegevoegd, zodat je de mosselen goed proefde. ‘Altijd verse peterselie erover strooien voordat je opdient’, zei hij.Vervolgens kwam de gefrituurde gang. Die bestond uit sardines die eerst waren schoongemaakt en daarna door het meel waren gehaald. Vervolgens seppie (zeekat), calamari (pijlstaartinktvis) en polipo (octopus). ‘Ik gebruik altijd grano duro meel’, fluisterde de kok, die eindelijk tijd had om zelf ook even te gaan zitten en een glaasje wijn te drinken. Zachtjes legde hij uit dat er van twee tot vier een stilteperiode op de camping van kracht was. Alleen de cicaden in de dennenbomen boven ons mochten uit volle borst zingen.

Tanti baci,

Frans

Spaghetti con le cozze – Spaghetti met mosselen
Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • spaghetti – 400 gram (In Italië gebruiken ze voor dit gerecht vaak ‘linguine’)
  • mosselen – 1 kilo
  • olijfolie – 4 eetlepels
  • wijn – 1 glas witte
  • knoflook – 2 tenen
  • peterselie – een flinke bos
  • tomaten – 300 gram
  • Spaanse peper
  • zout, peper

Aanwijzingen:

Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de gesnipperde knoflook en de helft van de fijngehakte peterselie. Laat de in stukken gesneden tomaten tien minuten mee fruiten en zet dan het vuur uit. Zet een andere grote pan op het vuur met daarin de witte wijn. Breng dit aan de kook, doe de mosselen erbij en laat de schelpen met een deksel op de pan opengaan. Haal dan de mosselen uit de pan, maar bewaar het kooknat en hou het warm.

Breng een pan met ruim water aan de kook en kook hierin de spaghetti bijna gaar (driekwart van de kooktijd). Haal intussen de mosselen uit hun schelp en doe ze in de pan bij de tomaten. Giet de spaghetti af, breng over in de pan met het mosselnat en roer op hoog vuur om tot de spaghetti al het vocht heeft geabsorbeerd en gaar is.

Verhit nu de tomaten en de mosselen opnieuw en roer er op hoog vuur de spaghetti doorheen. Strooi er de rest van de fijngehakte peterselie en een fijngehakt Spaans pepertje over en dien op.