Ciao fratello,

Wist jij dat ik niet wist dat jij ELKE dag een gerecht van de dag op onze website plaatst ? Ik zag daar verdorie de heerlijkste dingen voorbij komen: ovenschotel met brandnetels, boontjes met knoflook. Hoe krijg je dat voor elkaar, naast al die andere nuttige werkzaamheden zoals het bouwen van een badkamer en het verbouwen van groente en fruit? Afijn, ik was er blij mee, vooral met dat stukje over knoflook bij het recept voor sperzieboontjes. Ik klaagde juist over het feit dat ik heel vaak letterlijk misgrijp als ik knoflook denk te pakken: lege hulsjes, gelige, verdroogde tenen met een muffe smaak. Ik denk altijd dat ik altijd knoflook in huis heb en dat klopt wel, maar niet altijd lekkere, verse. Nu las ik dat je gewoon een teen in de grond kunt stoppen en er dan een hele bol voor terugkrijgt. Ga ik meteen proberen. Of duurt dat net zo lang als uien (een hele zomer)? Ik hoop dat de knoflookteen niet per se bloedhitte nodig heeft om te floreren, maar ik verwacht het niet, want ineens herinner ik me dat we het ook wel eens bij de schooltuinen deden. En daar zaaien en planten we echt alleen maar foolproof.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Nee, ik wist niet dat jij dat niet wist, al hoopte ik van wel natuurlijk. Inderdaad moest ik de laatste tijd wel wat erg vroeg opstaan om die dagelijkse receptenservice te kunnen combineren met alle andere werkzaamheden. De badkamer is nu bijna af, dus ik kan iets langer blijven liggen. Maar eigenlijk is dat zonde, want het ochtendgloren is met het stijgen van de temperatuur ook meteen het aangenaamste deel van de dag. Knoflook kun je in het voorjaar planten, maar het is beter om het in oktober/november te doen omdat de plant juist geen bloedhitte, maar een koudeperiode nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Op internet kun je natuurlijk op talloze sites kijken wat de beste methode is om je teen te behandelen. Het enige dat ik je kan aanraden is een zo groot mogelijke te nemen, omdat je dan ook weer een fikse bol terugkrijgt. Het moment waarop de najaarsknoflook wordt geoogst is nu (in Nederland een maand later). Op de markt hier kost een kilo verse knoflook  2 euro, maar de plant zit er nog aan en wordt ook meegewogen. Hij zit nog vol sap. Als je de knoflookbollen met loof al te drogen hangt, kun je ze later tot zo’n mooie vlecht samenbinden. Bewaar die dan op een droge en koele plaats! Als alternatief kan ik nu overal op ons land daslook plukken. We schreven er al eens over: de smaak is ‘delicato’, zoals ze in Italië zeggen en bovendien zijn die kleine witte bloemetjes bijvoorbeeld in een salade erg decoratief. Niet meekoken, anders gaat de smaak verloren. Niet in het wild plukken ook, de allium ursinum is beschermd. Je kunt wel online zaad kopen en de plantjes zelf kweken. Zoals de verkoper van het zaad ook al snedig opmerkte: daslook, da’s leuk!

Tanti baci,

Frans

Spaghetti aglio, olio e peperoncino – Spaghetti met knoflook, olijfolie en Spaanse peper

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • spaghetti – 400 gram
  • knoflook – 2 tenen
  • Spaanse pepers – 2, de pitjes verwijderd
  • olijfolie – 1 dl
  • zout

Aanwijzingen:

Breng een pan water met een theelepel zout aan de kook en doe de spaghetti erin.

Verhit ondertussen de olijfolie in een diepe koekenpan. Plet de knoflooktenen, hak de Spaanse peper fijn en fruit ze onder af en toe roeren, gedurende een paar minuten op matig vuur, tot de knoflook kleur heeft gekregen.

Draai het vuur uit. Neem de pan spaghetti een halve minuut voor het einde van de kooktijd van het vuur en giet over in een vergiet. Doe de uitgelekte spaghetti bij de olie en knoflook in de diepe koekenpan en laat op hoog vuur en onder goed omscheppen nog een minuut op smaak komen. Serveer heet.