Carissima sorella mia,

Je herinnert je vast nog wel dat ik je ooit beschreef hoe Anna het lekkerste spaghetti con le vongole recept ontfutselde aan een meesterkok uit Genua. Hij leerde haar dat  je de pasta rauw in de pan moet doen en dan steeds kleine scheutjes bouillon (in dit geval het kooknat van de vongole) erbij, tot al het vocht is geabsorbeerd. Dit principe zag ik terug in een filmpje op de website van La Repubblica.

Kok De Bellis maakt daarin een klassieker uit de Italiaanse keuken: spaghetti met knoflook, olijfolie en Spaanse peper. Eigenlijk behandelt hij de pasta alsof het risottorijst is en de methode heet dan ook spaghetti risottata. Het resultaat is veel lekkerder dan de oorspronkelijke versie waarbij je de ingrediënten op het laatst door de pasta mengt, omdat je met die ingrediënten eerst een soort crème maakt die langzaam door de spaghetti wordt opgezogen. Je moet er even bijblijven maar het is zo klaar. 

Als je het filmpje bekijkt begrijp je nu waarschijnlijk precies wat de kok zegt en anders kijk je gewoon de kunst af. Het enige dat me een beetje stoort is dat hij in plaats van een houten lepel met een keukenpincet in de pan staat te roeren. Dat lijkt me heel slecht voor de pan.

Ik ben hard bezig een kippenhok te timmeren met bijbehorende afrastering, waarbinnen de kipjes kunnen rondscharrelen. Heerlijk werk, want ik ben aldoor buiten en ik kan er mijn creatieve ei in kwijt, om het zo maar eens uit te drukken. Vooral omdat Anna ook allerlei speeltjes voor het gevogelte zou willen zien verschijnen. Ik vroeg me af wat ze bedoelde: een schommel? Een glijbaan?  Een zwembad? Zelf dacht ik meer aan een spit, een barbecue en een sauna, maar dan wel een waar ze goed gaar gekookt uitkomen. 

Afijn, ik had je gezegd dat ik in deze column één onderwerp absoluut niet ging aansnijden en nu moet je eens raden welke titel je ziet als je op de link naar het filmpje van kok de Bellis klikt. La Repubblica heeft het goed begrepen: zelfs al heeft het er in de aller verste verte niet mee te maken: het gaat alleen nog maar daarover!

 

Tanti baci!

Frans

Ciao fratello,

Wat een eigenaardig filmpje. In meerdere opzichten. Het lijkt wel in quarantaine gemaakt, in dat scharrige keukentje bij iemand thuis. En dat dat eindeloze gepulk met die pincet. Ik snap het principe van het risotteren van spaghetti, maar dat had iets aantrekkelijker gebracht kunnen worden. En wat vertelt de man er allemaal bij? Het gaat maar door! Misschien mis ik  belangrijke informatie, maar het komt over als eindeloos Italiaans gebabbel over niks.

Het meest opvallende vond ik de hoeveelheid spaghetti die de man klaarmaakt. Zo’n piepklein beetje ! Het wordt echt een exquise hapje op deze manier en dat spreekt me eigenlijk zeer aan. Ik ben altijd geneigd om veel te veel pasta te maken. Pasta is geen hoofdgerecht, dat wil er bij mij maar niet in. Dus dank voor t filmpje. Ik ga mijn leven beteren.

Liefs

Karin

spaghetti aglio, olio e peperoncino – spaghetti met knoflook, olijfolie en Spaanse peper

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • olijfolie – 4 eetlepels
  • spaghetti – 400 g
  • knoflook – 2 tenen
  • Spaanse peper – 1, gesnipperd 
  • peterselie – een bosje, fijngehakt
  • zout.

Aanwijzingen:

Breng een grote pan met ruim water en een theelepel zout aan de kook. Haal de groene kern uit  de knoflook en snij de twee  tenen doormidden. 
Doe de spaghetti in het kokende water en roer ze, als ze zacht genoeg zijn, door elkaar. 
Doe twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de knoflook en het Spaanse pepertje, op niet te hoog vuur. Als ze wat kleur hebben gekregen afblussen met 2 pollepels van het kooknat van de spaghetti. Er moet een crème-achtige substantie ontstaan. 
Laat drie a vier minuten zachtjes koken. Haal de knoflooktenen uit de pan, plet ze met een mes op je snijplank en wrijf ze fijn. Doe alles daarna terug in de pan. Voeg nog een pollepel kooknat toe en vervolgens ook de spaghetti, die nog niet gaar zijn. Blijf roeren en voeg telkens als het vocht is geabsorbeerd een pollepel kooknat toe. Doe dit totdat de spaghetti gaar is en al het vocht is opgenomen. Voeg twee eetlepels olijfolie toe aan de spaghetti en schep alles om en om of doe zoals de kok in het filmpje: hij husselt de spaghetti in de pan. Dat heet manteccare, het romig maken van de spaghetti. Verdeel de spaghetti over de borden, strooi er wat peterselie over en serveer.