Gisteren hadden we onze vriend Angelo Leo op bezoek. Hij is vakbondsleider. In september, als er veel vis langs de Pugliese kust trekt gaan we wel eens vissen in zijn rubberboot. Hij beklaagde zich gisteravond over het probleem dat hij had: “in principe ben ik het eens met Beppe Grillo om al het politieke establishment naar huis te sturen” zei hij, “maar hij wil ook de vakbonden opdoeken, dan zit ik wel mooi zonder werk. Wat moet ik doen?” Wie het weet mag het zeggen, ik wist het niet. We kunnen in ieder geval gaan vissen.
Sogliola alla Pugliese – tongfilets uit Puglia
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- tongfilets
- tomaten – 300 gram, rijp maar stevig, gepeld
- ui – 1
- olijven – zwarte, zonder pit
- peterselie – een bosje
- knoflook – 1 teen
- wijn – witte, een half glas
- olijfolie – 4 eetlepels
- zout, peper
Aanwijzingen:
Was de tongfilets voorzichtig en dep ze droog met keukenpapier. Leg ze op een bord en bestrooi ze licht met zout en peper. Hou apart.
Hak de tomaten fijn. Doe hetzelfde met de peterselie en de knoflook. Snij de ui aan dunne plakjes. Vet een ovenschaal in met 2 eetlepels olijfolie Bedek de bodem met de plakjes ui en vervolgens de tomaat, de knoflook en de olijven. Strooi de helft van de peterselie e erover. Leg er de tongfilets bovenop en besprenkel ze met de rest van de olijfolie, de wijn en de overgebleven peterselie. Zet de schaal in de oven gedurende 6 à 8 minuten en schep er af en toe wat van de saus op de bodem van de schaal overheen. Verdeel de vis over 4 borden en serveer.