Het is makrelentijd. In grote scholen zwemmen ze langs de Pugliese kust. De lekkerste manier om sgombro klaar te maken vind ik “alla pastra”, oftewel zonder vet gebakken op een grillplaat. Ook geschikt voor vrijwel alle andere vissen.
Sgombro dalla griglia – gegrilde makreel
Voor 2 personen
Ingrediënten:
- makreel – 2 grote
- olijfolie – vier eetlepels
- citroensap – 2 eetlepels
- knoflook – 2 tenen
- rozemarijn – 2 takjes
- zout
- peterselie – 2 eetlepels, fijnhegakt
- citroen – 1
Aanwijzingen:
Zet de grillplaat of een koekenpan op het vuur en laat hem gloeiend heet worden Laat de makrelen schoonmaken maar laat de kop er aan zitten. Was ze goed van binnen en bestrooi ze met zout, van binnen en van buiten. plet de tenen knoflook en plaats ze, samen met de rozemarijn, in de buikholte van de vis. Leg de vis op de plaat en rooster hem gedurende 10 minuten. Draai de vis om probeer met een houten lepel of hij vanzelf loslaat, anders nog even doorbakken en grill ook de andere kant van de vis. Draai de vis nogmaals om en laat hem nog 5 à tien minuten doorgaren. Probeer met een vork of het vlees van de graat loslaat. Leg de vissen op een groot bord of op een schaal. Meng olie en citroensap en schenk dat over de vissen. bestrooi met peterselie, garneer met partjes citroen en dien op.