Vandaag toch nog een feestelijk recept, omdat de winkels weer open zijn. Bepaald geen luchtig hapje en niet geschikt als toetje maar meer als verukkelijk tussendoortje, bij de thee bijvoorbeeld. Een “sformato” is een gerecht wat tijdens het kookproces een andere vorm krijgt, in dit geval die van een ring.
Sformato di riso dolce – flan van zoete rijst
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- rijst – 110 gram
- melk – 3/4 liter
- suiker – 50 gram
- rozijnen – 40 gram, geweld in lauw water
- pijnboompitten – 40 gram
- kaneelpoeder – 1 mespunt
- vanillesuiker – 1 zakje
- kruidnagels – 2
- zout – 1 mespunt
- boter – om de vorm in te vetten
- citroenschil – 1 geraspte
Aanwijzingen:
Breng de melk in een pan aan de kook en voeg rijst en een mespunt zout toe. Doe ook de vanillesuiker en de kruidnagels toe en roer alles voorzichtig doorelkaar. Doe er na 5 minuten de suiker bij en de geraspte citroenschil, daarna de rozijnen en vervolgens de pijnboompitten. Hou de massa op middelhoog vuur aan de kook gedurende ongeveer 15 minuten. Blijf voortdurend roeren. om aankoeken te voorkomen. Haal de pan van het vuur als de rijst nog “al dente” is. Vet een ringvormige bakvorm in en schenk de rijstmassa er in, precies tot de rand. Laat de ring afkoelen en keer hem daarna om op een groot bord. Strooi er wat kaneelpoeder over.