Carissima sorella mia,
Je las misschien ook in de Volkskrant dat hier in Italië de oudste vrouw ter wereld is overleden: “Ze at enkel ei en koekjes” stond er ook nog in de kop van het artikel, waardoor ik even vreesde dat onze column overbodig zou worden, omdat iedereen vanaf nu enkel ei en koekjes gaat eten teneinde ook de 117 jaar te halen. Maar toen bedacht ik dat deze boude bewering -zoals zoveel wat in de krant staat- met een flinke schep zout moet worden genomen. Want hoe komt de schrijver van het artikel aan die informatie? Niet van de vrouw zelf, want die is immers dood. Dan misschien van de buren en dat zou me niks verbazen, want die weten in Italië vaak meer over iemand dan die persoon zelf. In het artikel staat ook dat Emma Morano, want zo heette de vrouw, de laatste twintig jaar van haar leven zelfstandig in een appartement woonde en verzorgd werd door twee nichten. De een kookte de eieren en de andere bakte de koekjes, zeker. Maar goed, ik eet duizenden verschillende Italiaanse heerlijkheden, voel me er kiplekker bij en probeer me niet af te vragen hoe oud ik zal worden. Morgen ga ik een groot stuk varkensvlees klaar maken in de oven. Van Tonino Zizzi, boer, vriend en ook nog heel bedreven in het roosteren van speenvarkens leerde ik hoe je dat doet zonder dat het uitdroogt. Omwikkel het vlees voordat je het in de oven zet eerst met vetvrij bakpapier en daarna met aluminiumfolie. Op die manier blijft het mals en sappig. Voor de smaak doe je er fijngehakte rozemarijn, salie en knoflook bij en ook een laurierblad en een citroenschil. Nog beter is om wat inkepingen in het vlees te maken en daar een paar hele knoflooktenen in te duwen. Daarna langzaam (bij maximaal 120 *C) en gedurende minstens 3 uur gaar stoven. Van een andere vriend kreeg ik op dezelfde dag een erg lekker recept voor een limonade van vlierbloesem. Ik stuur het mee.
Tanti baci,
Frans
Ciao fratello,
Het water loopt me werkelijk in de mond bij het idee van zo’n groot varkensgebraad. Ik zou zoiets ook graag willen proberen, maar om wat voor vlees vraag je de slager dan? Wij zien in onze Hollandse slagerijen keurige karbonades liggen, maar nooit een enorm stuk varkensvlees. Ik ga het meteen zaterdag op de markt voorleggen aan Derkjan, want zo heet onze favoriete slager. Hij is favoriet om verschillende redenen. Bijvoorbeeld: Ik had voor Pasen een lamsbout bij hem besteld en die gingen we ‘s ochtends vroeg ophalen. Bij thuiskomst werden we ineens door de buren gebeld. We hadden het verkeerde vlees meegekregen. Of we het nog konden komen ruilen? We sprongen meteen in de auto en vroegen ons ondertussen af: hoe kwam Derkjan erbij om onze buren te bellen? Bleek dat zijn moeder in hetzelfde koor zit als onze buurvrouw. En hij had geen telefoonnummer van ons, maar wist wel waar we woonden. Dus eerst moeder gebeld, nummer buurvrouw gevraagd, ons laten bellen. We waren blij dat we het vlees konden omruilen, want het scheelde zeker een pond en het was geen bout maar een rollade. Ik heb onze bout gebraden in een marinade van ansjovis en citroen. Erg lekker. Maar het vlees van Derkjan is altijd lekker, wat je ook verzint.
liefs
Karin
limonata con fiori di sambucco – vlierbloesemlimonade
Ingrediënten:
- vlierbloemen – 20
- witte wijn – 1 liter
- azijn – 1/2 liter
- citroenen – 6
- suiker – 2 kilo
Aanwijzingen:
Pers de citroenen, doe het sap in een pot, snij de rest van de vruchten in stukjes en doe ze bij het sap. Doe de vlierbloemen erbij en daarna de wijn en de azijn. Deksel op de pot en 10 dagen laten staan. giet alles daarna in een zeef of vergiet, vang het sap op in een fles en wring de rest van de massa door een doek zodat je nog wat extra vocht overhoudt. Doe de suiker bij het vocht en laat deze geheel oplossen. De zo verkregen limonade aanlengen met water naar smaak.