Ciao fratello,

Er zijn niet veel ingrediënten waarover ik mixed feelings heb, maar zowel bij paprika als bij zalm zeg ik niet onmiddellijk: ‘Oh ja, doe maar !’ Zalm is vaak droog, en kan ellendig saai smaken. Paprika vind ik alleen lekker als ie gaar is en ontveld. En toch ga ik je nu uitgerekend met zalm en paprika een super recept sturen. Makkelijk en indrukwekkend tegelijk: zalmfilet met salsa van paprika en hazelnoten. Ik vond het in ‘Het kookboek’ van Ottolenghi, die altijd heel precies beschrijft hoe je de zaak moet aanpakken. In dit geval heb ik me wel een paar vrijheden veroorloofd. Hij legt de zalm eerst op de bakplaat, en laat ‘m dan nagaren in de oven. Vind ik teveel gedoe. Ik laat ‘m op de grillplaat. En voor de salsa van gegaarde paprika gebruikt Ottolenghi hazelnoten die hij nog moet ontvellen en dat vind ik ook niet per se nodig. Ik heb altijd geroosterde hazelnoten van de biosuper in huis, en die hoef je alleen nog maar even in een hete pan om te schudden. Ook niet zoals het kookboek het voorschrijft, kocht ik op de markt één groot stuk zalm, dat vind ik leuker dan vier fileetjes. Maakt meer indruk als je het op tafel zet. Ook niet onbelangrijk.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Klinkt heerlijk, dat recept van jou! Hoewel het ook nog niet zo eenvoudig is om aan een echt lekkere zalm te komen. Een aardig echtpaar dat onze trullo huurt, vertelde toevallig gisteren dat ze ooit in Ierland op vakantie waren en nergens vis konden kopen. Het was er gewoon niet. Tot ze navraag deden in de pub. Ze werden naar een kustplaatsje gestuurd waar alle vissersboten aankwamen en de vis op de kade verhandeld werd. Ze kregen er een enorme, net gevangen zalm cadeau. Wat maar weer bewijst dat je voor echte goeie producten altijd even dóór moet vragen.   Zelf had ik de afgelopen dagen het enorme geluk dat mijn vriend Angelo mij vroeg om samen te gaan vissen. We voeren met zijn rubberboot de spiegelgladde zee op. Het water leek op zilveren stroop. Geen ideale conditie om te vissen bleek, want nadat we onze kunstvisjes te water hadden gelaten, gebeurde er geruime tijd helemaal niets. Tot plotseling mijn hengel helemaal krom trok en ik, toen ik aansloeg, een enorm gewicht aan mijn dunne lijntje voelde. Maar ik kon geen beweging in het beest krijgen. Waarschijnlijk was het een grote tonijn of zo. Toen ik vijf minuten vergeefs had geprobeerd  het monster te verplaatsen, maakte hij zelf een einde aan de impasse door zich met een enorme ruk van de haak te bevrijden en er vandoor te zwemmen. ‘Sukkel, wat heb je nou gedaan!’ schreeuwde Angelo. Het maakte mijn humeur er niet beter op.

Toen ik ’s avonds thuis tegenover Anna aan tafel zat, voelde ze dat de gebeurtenis me nog steeds dwars zat. Ze belde Angelo. ‘Luister’, zei ze. ‘Ik zit hier met een zwaar gefrustreerd persoon. Hij lijdt aan het ‘cilecca syndroom’.’ Cilecca betekent ‘geketst geweer’ en is dat wat je overkomt als je er na heel veel capriolen eindelijk in bent geslaagd een mooie vrouw in bed te krijgen, en dan je kanon niet in stelling weet te brengen. Ik hoorde Angelo bulderen van het lachen aan de andere kant van de telefoon. ‘Oké, ik snap het’, zei hij. ‘Morgenochtend om zes uur proberen we het nog een keer.’

Tanti baci,

Frans

Salmone con salsa di peperoni rossi e nocciole – Zalm met salsa van rode paprika en hazelnoten
Voor 4 personen

Ingrediënten:

 • zalmfilet – 4, of nog mooier één groot stuk
 • olijfolie – 2 eetlepels
 • zout, peper
 • Voor de salsa:
  • paprika’s – 2 rode
  • olijfolie – 6 eetlepels
  • geroosterde hazelnoten – 15
  • bieslook – 15 gram, geknipt
  • knoflook – 1 teen, fijngehakt
  • citroen – 1, het sap en de rasp
  • appelazijn – 2 eetlepels

Aanwijzingen:

Maak eerst de salsa: verhit de oven tot 200 graden. Snijd de paprika’s in vieren en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Leg de stukken in een braadslee en schep ze om met 2 el olie en royaal zout. Rooster de paprika 35 minuten, doe de hete stukken dan in een kom en dek af met plasticfolie. Bewaar het uitgelopen vocht.

Rooster de hazelnoten op een bakplaat 10 minuten tot ze licht gekleurd zijn (dit kan tegelijk met de paprika’s). Hak de noten grof. Pel de paprika’s als ze wat zijn afgekoeld en snijd ze in kleine blokjes. Meng ze met de hazelnoten, de overgebleven olie en de overige ingrediënten voor de salsa. Proef en breng op smaak met zout en peper.