Ciao fratello,

Ik zag op de weerkaart dat het in Puglia boven de 30 graden is. En de zomer moet nog beginnen! Hoe vaak ik jou en je Italiaanse leven ook benijd, dit moet toch geen pretje zijn. Ga je naar zee? Of blijf je binnen? Op het land werken lijkt me in ieder geval een regelrechte zelfmoordpoging. En je was toch bezig om een buitenkeuken te maken? Dat lijkt me typisch een idee dat tijdens koude wintermaanden in je opkomt. Hoop niet dat je er al spijt van hebt. Misschien kun je –binnen- allerlei koele gerechten maken, ter afleiding. Iets met citroen bijvoorbeeld: citroentaart of citroenlimonade met watermeloen en aardbeien. Als je een dik stuk citroenschil dubbel knijpt met de gele kant naar buiten, springt er een beetje olie uit.  Vang dat op je vingertoppen op en wrijf het in je nek of op je slapen. Frist reuze op. En je handen ruiken verder de hele dag heerlijk. Nog meer Libelle-weetjes? Geen alcohol gebruiken, las ik in ‘Everyday drinking’ van Kingsley Amis. Maar dat is basiskennis. Het is trouwens wel een erg leuk boekje. Met recepten voor coctails, tips tegen katers en quizzen over drank. Wat hoort in dit rijtje niet thuis: Verdicchio, Vermentino, Frascati, Barolo.

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

De hitte die jij op de weerkaart zag trof ons als een mokerslag. Wekenlang heeft het gekwakkeld en plotseling was het om te sterven. ‘De lucht staat in brand’, zeggen de Italianen. In de trullo is het gelukkig fris, maar als je naar buiten loopt is het alsof je een oven instapt. We worden er respectievelijk sloom, agressief, depressief en uiteindelijk murw van. Ook gaat er van alles mis omdat mijn hoofd niet meer naar behoren functioneert. Gisteren gooide ik een pan vol zeepsop in een andere pan waarin zich een heerlijke rollade bevond die uren had liggen sudderen. Toen Anna iets had gekocht bij een elektronica winkel startte de auto niet meer. Onder de kokende zon stond ze tegen het voertuig te vloeken en te tieren. De baas van de winkel kwam naar buiten en vroeg op ongeruste en iets te zoetsappige toon of ze iets nodig had. ‘Ja, bel een begrafenisondernemer’, zei ze.

Wat eet je nog onder deze omstandigheden? Toen ik de rollade grondig had afgespoeld en een uurtje in de ijskast had gelegd sneed ik er flinterdunne plakjes van en maakte er mayonaise met peterselie bij. En je kan hier op de markt erg lekkere verse augurkjes kopen die verfrissend smaken. Anna suggereert als warm weer-maaltijd een ‘salamino di tonno’. Tonijn koop je beter niet uit blik maar in een glazen potje. Die is normaal gesproken wat duurder, maar van betere kwaliteit. Ik heb het grote geluk dat ik hier in de herfst af en toe nog een grote tonijn kan kopen die ik voor het hele jaar inmaak. Veel lekkerder. En de kappertjes die ik gebruik, haal ik van de kappertjesplant. Wist je dat een kappertje de knop is van dat wat een schitterende bloem had moeten worden? Ik stuur je er een foto van. Mijn enige probleem in dit recept zijn de aardappelen. Die uit Nederland zijn echt niet te overtreffen. En het antwoord op je quizvraag? Barolo is de enige rooie. Pietsje te makkelijk eigenlijk.

Tanti baci,

Frans

Salamino di tonno – Worstje van tonijn
Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • tonijn – 1 potje of blikje
  • aardappelen – 4
  • ei – 1
  • kappertjes – een eetlepel
  • peterselie
  • Parmezaanse kaas – een eetlepel
  • mayonaise

Aanwijzingen:

Kook de ongeschilde aardappels in ruim, gezouten water, pel ze en stamp er puree van. Voeg het ei, de Parmezaanse kaas en de uitgelekte tonijn toe en meng alles goed door elkaar. Zet een grote pan halfvol met gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Boetseer ondertussen van  het aardappel- tonijnmengsel een worst (ongeveer 6 cm dik en 12 tot 15 cm lang) en wikkel er een schone doek omheen die je aan de uiteinden als een snoepje dichtbindt met een touwtje. Wikkel ook een niet te strak touwtje om de worst zelf. Leg de doek met de worst in het kokende water en laat hem 20 minuten koken op laag vuur en met een deksel op de pan. Haal de worst uit de pan en laat hem afkoelen in de doek. Rol de worst voorzichtig uit de doek en leg hem in de ijskast om hem goed te laten afkoelen. Leg de worst op een mooi langwerpig schaaltje, snij er 2 cm dikke plakken van, en strooi er een mengsel van fijngehakte peterselie en kappertjes overheen. Geef er (liefst zelfgemaakte) mayonaise bij.