Carissima sorella mia,

Echt, er gaat niets boven leven op het land, tussen de bloemetjes en de bijtjes en met een zonnetje aan de hemel. Totdat er iets gebeurt dat je ècht helemaal niet verwacht en je totaal van je stuk brengt.

Ik had het goed georganiseerd vanmorgen. Anna was naar de markt. De netten lagen al onder één van reusachtige olijfbomen en ik was klaar om met mijn super klapperaar de olijven eruit te gaan raggen. BB en Q, mijn twee scharrelzwijntjes, had ik aan een lange ketting vastgemaakt aan een andere boom in de buurt zodat ik een oogje in het zeil kon houden, omdat ze zich soms vastdraaien en even geholpen moeten worden.

Toen ik al op de ladder stond en de klapper in werking had gezet hoorde ik achter me een vreselijk gegil. Ik schrok, want zeker, BB en Q zijn van nature licht hysterisch, maar dit was een ander soort krijsen dan ik van ze gewend ben. Toen ik omkeek zag ik ze als dolle honden in het rond rennen, terwijl ze zich uit alle macht van de ketting probeerden te ontdoen. Ik liep naar ze toe om te kijken wat er aan de hand was en zag niks. Maar ik voelde des te meer! Het was alsof mijn kop in brand stond! BB had met haar snuit een wespennest opgegraven en duizenden woedende bewoonsters staken me overal waar ze maar konden. Ik begon te rennen, richting huis en normaal gesproken zou dat afdoende moeten zijn maar deze zwerm had zich letterlijk ik mijn haar genesteld en ik slaagde er niet in me te bevrijden. Ze bleven maar steken, het was om gek van te worden. Uiteindelijk, na drie deuren achter me dicht te hebben getrokken en alle wespen op mijn hoofd te hebben doodgeslagen kon ik ademhalen. Ik belde Anna die als een haas naar huis kwam en me naar de eerste hulp in Ceglie bracht. Daar werd mijn bloeddruk gemeten, kreeg ik een infuus met tegengif en een flinke pijnstiller, bepaald geen overbodige luxe.

Afijn, al met al een nogal roerig begin van de olijvenpluk. Het goede nieuws is dat de eerste olie van de olijven die ik met Kees en Tjebbe heb geplukt fantastisch smaakt! Ook zijn het er heel veel, net als de wespen, dus het wordt een topjaar!

Tanti baci, Frans

Ciao fratello,

Wat een gruwelijk verhaal en wat een zegen dat je snel in het ziekenhuis kon worden behandeld. Wespen zijn zowat de enige beesten om wiens uitsterven ik niet zou rouwen. Ik heb van de zomer met een voor mij ongekende vorm van agressie een hele bus anti-wesp poeder in een nest achter de schuur leeggeschud. Niks dan ellende heb je van die klotebeesten. Ik kan niet bedenken welke nuttige functie ze zouden kunnen hebben. Wie in de voedselketen kan in deze onsmakelijke insecten geïnteresseerd zijn? Alleen maar irritant rondzoemen en dreigen met steken als je lekker buiten aan het eten bent, kunnen ze.

Bah!

Zo, dat is eruit. Ik hoop dat je inmiddels bekomen bent van de schrik. Doe je de komende weken wel extra voorzichtig tijdens de pluk? De vorige keer lazerde je uit een boom en brak je je pols! Dat neemt niet weg dat ik natuurlijk wel graag een paar blikken olijfolie bij je bestel en je bovendien een lekker recept stuur wat ik vond op deze website.

liefs

Karin

salade met walnoot en peer

Voor 4 personen

Ingrediënten:

 • Voor de salade:
  • bacon – 4 magere plakken
  • walnoten – 80 gram
  • peren – 2, zonder klokhuis en in de lengte in plakken gesneden
  • citroensap – 1 eetlepel
  • waterkers – 170 gram. De harde steeltjes verwijderen
 • Voor de dressing:
  • olijfolie – 3 eetlepels
  • citroensap – 2 eetlepels
  • honing – 1/2 theelepel
  • peper en zout – naar smaak

Aanwijzingen:

Rooster de walnoten ongeveer 10 minuten in de oven op 165˚C. De walnoten mogen niet verbranden. Beginnen de walnoten voor de 10 minuten roostertijd al hun velletje te verliezen, dan kunnen ze eerder uit de oven. Als de walnoten geroosterd zijn, kunnen ze op een bordje afkoelen.

Tijdens het roosteren van de walnoten, kan je ondertussen de bacon in de pan bakken. Als je de bacon in een pan met een antiaanbaklaag bakt, dan is er geen boter of olie nodig. De bacon is klaar wanneer hij goudbruin en knapperig is geworden. Laat daarna de bacon afkoelen en snij de baconplakken in stukjes van ongeveer 1 centimeter.

Doe de plakken peer samen met het citroensap en de waterkers in een slakom. Als de bacon en walnoten afgekoeld zijn, kunnen deze ook toegevoegd worden. Schep alles doorelkaar.

Voor de dressing klop je de olijfolie, citroensap, honing, peper en zout in een kommetje door elkaar. Schenk de dressing over de salade en schep goed om. Verdeel de salade over 4 borden en dien de salade direct op.