Carissima sorella mia,

Er waait al meer dan een week een snoeiharde, warme en vochtige zuidenwind: de scirocco. Het is een regelmatig terugkerend fenomeen: de lucht wordt loodgrijs, boomtoppen zwiepen en de regen valt niet gewoon naar beneden, maar wordt horizontaal voortgeblazen door deze gierende, niet aflatende storm, die soms meer dan 150 km per uur haalt. Heel vervelend, vooral als je bezig bent een huis te bouwen waar nog geen deuren en ramen in zitten. We hebben ons teruggetrokken in een caravan.

Probeer in deze periode geen verse pasta te maken, want door het hoge vochtgehalte in de lucht verandert alles in een kleverige massa. Ook kun je beter geen wijn klaren, want het bezinksel heeft zich – waarschijnlijk door het veranderen van de luchtdruk, in minuscule deeltjes over de inhoud van de flessen verdeeld en laat zich op geen enkele manier scheiden van het drinkbare deel. Behoorlijk irritant, deze iets te goed werkende föhn. Mensen worden er nerveus en chaggerijnig van. Iemand die zich vreemd of aanstellerig gedraagt wordt in Italië wel aangeduid als ‘sciroccato’.

Ook op de olijvenoogst heeft deze storm zijn invloed gehad. Het was sowieso al een slecht jaar vanwege een warme lente en een vochtige zomer, en de weinige olijven die er waren werden door de scirocco meedogenloos uit de boom geblazen. Gelukkig waren we er op tijd bij en heb ik de olie voor mijn Nederlandse afnemers veilig kunnen stellen. Als je nog wat wilt bestellen kan dat dus. De kwaliteit is goed, zoals gewoonlijk en de prijs verhoog ik ook nauwelijks, in de hoop dat het volgend jaar beter gaat. Om het moreel hoog te houden heb ik wat lamsvlees gekocht, waarvan ik een curry maak uit het boekje van Sheelagh van Mastrigt. En we wachten nu gewoon tot de noordenwind de vuile lucht schoonblaast en de zon alles weer in een nieuw, helder daglicht plaatst.

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Wat ben je toch een geweldige, jaloersmakende optimist. Ik had het troffeltje er allang bij neergegooid, maar jij bent gelukkig uit ander hout gesneden, vermoedelijk olijven. De vergelijking tussen jou en een olijfboom bevalt me eigenlijk wel. Als ik me die prachtige olijfboomgaarden voor de geest haal, met die  standvastige stammen, door weer en wind getekend en sterker geworden, dan klopt de overeenkomst als een bus. En gelukkig is er altijd comfortfood, waar die lamscurry van Sheilagh zeker toe behoort. Alleen al omdat we die vroeger thuis vaak aten. Ik denk dat ons leven er anders uit had gezien, als we niet waren opgegroeid met de Indiase keuken, denk je niet? Als onze moeder niet altijd al uit dat kleine boekje van Sheilagh van Mastrigt de eiercurry, de chapatti’s en de tomatenbalchaw had gemaakt. Ze gebruikt het nog steeds. Toevallig heb ik haar laatst een ander, juist heel dik Indiaas kookboek gegeven. Een prachtige uitgave van Van Dishoeck, met meer dan duizend recepten van Pushpesh Pant. Dat moet goed zijn, met zo’n geweldige naam. Ik hoop dat ze er binnenkort iets voor mij uit gaat koken.

liefs

Karin

Rogan Josh – Curry met lamsvlees

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • lamsvlees – 500 gram (in blokjes gensneden)
  • ui – 1 grote, in plakken
  • yoghurt – 3 kopjes
  • olijfolie – 125 gram
  • amandelen – 16, geweekt, gepeld en gehalveerd
  • Voor de kruidenpasta:
    • ui – 1 grote, gesnipperd
    • knoflookpoeder – 1,5 theelepel
    • gemberpoeder – 1 theelepel
    • geelwortelpoeder – 1 theelepel
    • koreanderpoeder – 2 eetlepels
    • blauw maanzaad – 2 eetlepels (gemalen)
    • komijnpoeder – 1 theelepel
    • kruidnagelpoeder – 1/2 theelepel
    • kaneel – 1/2 theelepel
    • kokos – 2 eetlepels, geraspt
    • Spaanse peper – gemalen, naar smaak
    • zout

Aanwijzingen:

Het vlees gedurende een uur in de yoghurt marineren, dan in de yoghurt koken tot het half gaar is. Het vet verhitten en de plakken ui goudbruin fruiten. Met wat warm water een pasta van de kruiden maken. Vuur laag, kruidenpasta in de pan en 5 tot 10 minuten bruin laten worden, (af en toe roeren en een scheutje water toevoegen). Wanneer de kruiden bruin zijn, yoghurt en vlees in de pan en ook dit even bruin laten worden. Als het vlees bruin is, de amandelen toevoegen en op zacht vuur laten sudderen tot het vlees gaar is. Kan met Indiaas brood of met rijst met komijn worden gegeten, met als bijgerechten raita, tomaten bharta of chutney.