Carissima sorella mia,

Wordt er door het bestaan van internet minder gelezen? Ik denk het wel en ik denk dat jij als juf dat nog beter weet dan ik. Toch is er voor mij persoonlijk een voordeel verbonden aan deze tendens, namelijk dat ik via datzelfde internet de meest prachtige tweedehands boeken kan bestellen en thuis kan laten bezorgen voor een habbekrats.

Neem nou het schitterende “The taste of Italy” van meesterkok Giuliano Bugialli. Nieuw kostte het boek ongetwijfeld meer dan 50 euro, maar gisteren lag er een tweedehands, bijna gaaf exemplaar bij me in de bus waarvoor ik nog geen 6 euro had betaald, inclusief verzendkosten. Ademloos bladerde ik langs de recepten, omlijst met de smakelijkste foto’s: masseria’s met olijf- en sinaasappelboomgaarden, geheimzinnige steegjes waarin gerimpelde besjes voor de deur verse pasta zitten te maken, een binnenplaats van een landhuis waar op een enorme grill goudbruin geroosterde stukken kip liggen te sudderen, een grote, opengesneden Parmezaanse kaas vol met dampende tagliatelle, afijn het kan niet op. 

Bugialli kan lekker schrijven en heeft het geluk gehad een heel goede fotograaf te vinden: de (inmiddels overleden) John Dominis. Samen maakten ze een meesterwerk. Dan is er nog iets wat, net als het boek, niet verloren mag gaan: de snelkookpan! Via subito.it, de Italiaanse versie van marktplaats.nl vond ik in Martina Franca een gloednieuwe pentola a pressione voor een tientje!

Wat een feest. Vraagt Anna om een bordje groentensoep (haar lievelingsgerecht), dan doe ik een ui, een aardappel, wat selderie, een wortel, een teen knoflook, een halve liter water, een half blik gepelde tomaten en een half bouillonblokje in de sissende sampan en tien minuten later zit ze tevreden te lepelen. Heb ik weinig tijd en toch zin in spezzatino, dan doe ik min of meer dezelfde ingrediënten plus een pondje vlees in blokjes in de pan en na een half uur is het klaar! Normaal gesproken staat dit gerecht een halve dag te sudderen, maar de snelkook versie is minstens zo lekker en volgens mij ook gezonder, vanwege het behoud aan smaak- en voedingsstoffen. Ik hoop niet dat ik hiermee een romantisch beeld aan diggelen schrijf maar de waarheid moet gezegd worden!

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

De snelkookpan, we zijn er mee opgevoed. Ik hoor nog het fluitende geluid die de pan voortbracht als teken dat de dop er (snel) op moest. En dan bleef ie evengoed nog sissen en sputteren, alsof er iets niet helemaal goed ging. Ik ben er zelf nooit vrienden mee geworden, maar het is vast reuze makkelijk. Misschien moet ik er toch nog maar eens aan beginnen, want je klinkt overtuigend. En je hebt me tenslotte ook aan het stoommandje gekregen.

En heb jij wel eens gekookt met een tajine. Iets heel anders natuurlijk, maar ook leuk. Ik kreeg er een cadeau kreeg en heb ‘m meteen in gebruik genomen heb. Ik maakte er kip in, met zoete aardappel, wortel en ui en ingelegde citroen. Ben voorlopig nog wel even zoet met de Marokkaanse keuken.

liefs

Karin

Risotto in Pentola Pressione Ricetta Base – basisrecept voor risotto in de snelkookpan

Ingrediënten:

  • risottorijst (bijvoorbeeld arborio of carnaroli) – 400 gram
  • bouillon – 1 liter
  • ui – 1, gesnipperd
  • witte wijn – 1 half glas
  • oijfolie

Aanwijzingen:

Verhit een paar lepels olijfolie in de snelkookpan en fruit hierin de ui. De risotto wordt het lekkerst als je dat zo lang mogelijk doet. Doe de rijst in de pan en laat hem eerst glazig worden en dan wit. Blus af met de wijn en laat deze verdampen. Doe de bouillon bij de rijst en meteen de deksel en dop op de pan. Zodra de pan gaat sissen het vuur laag draaien en de rijst laten koken: 7 minuten voor al dente risotto en 9 minuten voor goed gaar.

Deze risotto kan met eindeloos veel ingredienten worden gemaakt. Deze ingredienten worden in de regel toegevoegd zodra de uien zijn gefruit. Als de rijst klaar is nog even “manteccare”: hard roeren met een klontje boter zodat de rijst romig wordt.