Het is weer een grauwe, zompige, motregenachtige morgen. De lente heeft er nog geen zin in. Om de dag wat kleur en smaak te geven maak ik een risotto met pompoen en saucijs. In Italie is het gebruik om de inhoud van een paar saucijzen te nemen als ingrediënt in plaats van gehakt omdat de kruiden er al in zitten. Pompoenen zijn gezond en bevatten vitamine A en C, fosfor en kalk.

Risotto con zucca e salsiccia – risotto met pompoen en saucijs

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • bouillon – 1 liter
  • pompoen – 400 gram
  • rijst – 300 gram, rondkorrelig, voor risotto, zoals arborio of carnaroli
  • saucijzen – 2 flinke
  • ui – 1 halve
  • Parmezaanse kaas – 20 gram
  • zout, peper
  • olijfoie – 1 eetlepel
  • Spaanse peper – 1 halve
  • witte wijn – 1 half glas
  • peterselie – 1 eetlepel, fijngehakt

Aanwijzingen:

Maak de pompoen goed schoon, haal de pitten en het draderige vlees eruit en verwijder de schil. Snij het vruchtvlees in blokjes. van 1,5 x 1,5 cm.  Hak de ui fijn en laat hem met samen met het spaanse pepertje en 1 eetlepel olijfolie goudbruin worden in een pan met een dikke bodem. Snij de saucijzen open, haal het vlees eruit en geef het velletje aan de kat. Als de uien mooi goudbruin zijn de pompoen en het vlees toevoegen en een paar minuten op hoog vuur aanbraden. Daarna een soeplepel bouillon erbij en laten sudderen op lager vuur. Doe de rijst in de pan en laat hem om hoog vuur “tostare“, aanbakken. Blus af met de witte wijn. Daarna beetje bij beetje de bouillon erbij en regelmatig roeren. Als de rijst gaar is de parmezaanse kaas en de peterselie erbij en alles van het vuur af met een pollepel “manteccare“: slaan tot hij romig wordt. Laat de rijst 5 minuten met een gesloten deksel staan en dien op.