Ciao fratello,
Iedereen wordt steeds opgewondener op de school waar ik werk. De kinderen komen ’s ochtends het lokaal letterlijk binnen gestuiterd. Zo bevangen door de gedachte dat er ’s nachts iemand heeft rondgereden, met als enig doel slapende kinderen te verrassen. Al twee weken lang zingt de hele klas zich iedere middag uit de naad. Dat het steeds dezelfde liedjes zijn, maakt niks uit. Het lijkt de enige manier om de spanning een beetje kwijt te raken. In mijn groep zitten kinderen van de leeftijd waarop je tegelijkertijd heilig kunt geloven, èn wijsneuzig kennis neemt van de geschiedenis van de bisschop van Mira. Toen ik een verhaal voorlas waarin stond dat ‘de oorspronkelijke Sinterklaas’ begraven ligt in Bari, wist ik zeker dat ik de enige in het lokaal was die een beeld heeft bij die stad. Heb jij dat graf van San Nicola daar wel eens bezocht? Je vertelde een keer dat je in Bari tot laat in de avond lekker kunt eten. Je had het toen over een hartig hapje van polenta, dat in grote pannen op straat werd gefrituurd. Heerst daar misschien toch ook nog een beetje die opwinding van nachtelijke verrassingen?
Liefs
Karin
Cara sorella maestra,
Jouw pupillen zouden eens een schoolreisje naar Bari moeten maken! Ze zouden zich vergapen aan deze mondaine havenstad met zijn ongerepte boulevard. Aan de palmbomen, aan het stoere, middeleeuwse kasteel, aan de grote vismarkt en niet te vergeten aan het oude centrum, Barivecchia. Je loopt daar door nauwe straatjes met was die te drogen hangt tussen de huizen, langs binnenplaatsen en monumentale pallazzo’s. Je hoort flarden muziek. Een sfeer die tegelijkertijd angstig en nieuwsgierig maakt, want ieder steegje bewaart een verborgen geheim. Iedere keer ontdek je ergens een kleurige beeltenis van een heilige of een madonna. Je zou je leerlingen heel wat te vertellen hebben, want wat is de betekenis van al die ‘iconen’ aan de huizen? Je zou ze moeten wegrukken bij de in het zwart geklede vrouwen die voor hun huis zitten en verse pasta maken, op speciaal daarvoor gemaakte houten tafels. Ze zouden nieuwe geuren ontdekken, want de keukens –die vaak alleen door een gebloemd gordijn van de straat zijn gescheiden– verspreiden het aroma van gefrituurde ansjovis of op houtskool geroosterd lamsvlees. Je zou ze zeker ‘scagliozze’ moeten laten proeven, dat is die op straat gefrituurde polenta. Maar ook ‘riso, patate e cozze’ is een plaatselijke specialiteit.
Tenslotte moet je ze de basiliek van San Nicola laten zien. Een grote, witte Romaanse kerk. Maar als jullie afdalen in de crypte zou je toch een klein probleem hebben. Want daar liggen inderdaad, achter een stalen hek en omringd door waxinelichtjes, plastic lelies, en andere kitsch, verborgen in een reusachtig stenen grafmonument, de overblijfselen van San Nicola. Er komen busladingen gelovigen op af. Ik verbaasde me laatst nog over een groep Russische vrouwen die zich met een welhaast erotische wellust op hun knieën wierpen en het hek rond de tombe van hun redder streelden. Van onze Sinterklaas! Die elk jaar vanaf een stoomboot op een schimmel vrolijk de kade van Enkhuizen oprijdt, omringd door Zwarte Pieten. Leg dat maar eens uit, als juf.
Tanti baci,
Frans
Ingrediënten:
- mosselen* – 1 kilo
- rijst – 250 gram rondkorrelige , (bijvoorbeeld arborio of carnaroli)
- aardappelen – 400 gr vastkokende, geschild en in schijfjes gesneden,
- knoflook – 2 teentjes, fijngehakt,
- ui – 1 grote, in ringen gesneden
- tomaten – 1 blik, kleingesneden
- courgette – 1 kleine, in plakjes
- peterselie
- Parmezaanse kaas – 100 gram, (of pecorino)
- bouillon – een halve liter, van vis of groente
*Wrik de rauwe mosselen open met een aardappelmesje en vang het mosselvocht op. De lege helft van de schelp kan weg, het gevulde deel gaat –net als het vocht- in de ovenschotel.
Aanwijzingen:
Een diepe ovenschaal goed invetten met olijfolie. Leg op de bodem van de schaal wat uienringen. Leg er dan een laag aardappelen overheen, en bestrooi die met geraspte kaas, knoflook, peterselie, tomatenblokjes, plakjes courgette, de halve mosselschelpen en nog wat olie, peper en zout. Strooi daarover een dun laagje rijst. Herhaal de laagjes vanaf de uien, tot de schotel vol is of alle ingrediënten op zijn, maar eindig met een laag aardappelen. Giet het mosselvocht erover, met net zoveel vis- of groentebouillon en eventueel aangevuld met water, tot het geheel voor driekwart onder staat. Nog even kruiden met peper en zout, bestrooien met pecorino of broodkruimels en royaal besprenkelen met olijfolie. Bak in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende 45 minuten, of tot de aardappelen en de rijst gaar zijn.