Het stormt en regent nog steeds. Misschien wordt het tijd om naar een warm land te emigreren. Voor de gelegenheid een recept wat in de winter gegeten kan worden. Ribollita betekent “opnieuw gekookt”. Een dikke, erg smakelijke soep die elke keer opnieuw opgewarmd kan worden.

Ribollita – Toscaanse soep van bonen en kool

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • bonen – 250 gram, bruine, witte of cannelini
  • kool – 250 gram, witte of savoye
  • snijbiet – 250 gram
  • palmkool – 250 gram, (of boerenkool)
  • prei – 1, in schijfjes gesneden
  • geroosterd brood – 150 gram
  • olijfolie – 4 eetlepels
  • Parmezaanse kaas – 4 eetlepels
  • tometen – 4, gepeld en in stukjes gesneden
  • aardappel – 1, in stukjes gesneden
  • ui – 1, in plakjes
  • courgette – 1, in plakjes
  • wortel – 1 grote, in plakjes
  • selderij – 2 stengels, in stukjes
  • zout, peper

Aanwijzingen:

Was de bonen, doe ze in een pan, zet ze onder water, breng aan de kook en laat ze een uur zachtjes koken. Doe twee eetlepels olijfolie in een grote pan en fruit daarin de ui en de prei op laag vuur. Was de kool en de snijbiet en snij ze aan dunne repen. Doe de bonen bij de ui en de prei in de pan en hou het kooknat van de bonen apart. Roer goed door elkaar en voeg ook alle andere groenten toe. Giet een liter van het kooknat van de bonen bij de groenten in de pan en laat alles 2 uur op laag vuur koken. Leg in 4 diepe borden een snee geroosterd brood, giet de soep erover en bestrooi met geraspte kaas.