Het is hier nog niet het hoogseizoen voor tomaten, dat is in Puglia de zomer. Grote tomaten zijn niet makkelijk te vinden want omdat het water schaars is blijven ze klein. Hun smaak daarentegen is onovertroffen. Neem voor dit recept grote, rijpe en stevige tomaten, liefst van de Turkse- of Marokkaanse winkel. Het spijt me dat ik het moet zeggen maar de Hollandse smaken nergens naar.
Pomodori alla pugliese – Pugliese tomaten
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- tomaten – 4 grote
- peterselie – 2 eetlepels, gehakt
- bieslook – 2 eetlepels, gehakt
- basilicum – 6 blaadjes
- munt – 6 blaadjes
- broodkruim – 30 gram
- pecorino – 30 gram, geraspt
- olijfolie – 3 eetlepels
- zout, peper
Aanwijzingen:
Verhit de oven op 200 °C. Was de tomaten, droog ze af en snij ze horizontaal doormidden. Haal de pitjes eruit, strooi er wat zout over en laat ze omgekeerd een kwartiertje liggen zodat ze zo veel mogelijk vocht verliezen. Droog de tomaten af met keukenpapier en leg ze met de opengesneden kant naar boven in een ingevette ovenschaal. hak de basilicum en de munt fijn en doe ze samen met het broodkruim, de peterselie, de bieslook, de pecorino en wat zout en peper in een kom. Meng alles goed door elkaar. Vul de tomaten met het mengsel en zet ze gedurende ongeveer 20 minuten in de oven.