Op de markt in Taranto lagen prachtig gekleurde vissen voor 5 euro per kilo: Salpa. Ze waren vers dus ik vroeg me af waarom ze zo goedkoop waren. Daar kwam ik achter toen ik ze klaarmaakte: ze smaakten nergens naar. Gelukkig herinnerde ik me een recept van viskoekjes waar ze uitstekend in te gebruiken waren.
Polpette di pesce – Viskoekjes
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- vis – ongeveer 500 gram, zonder graten
- aardappelen – 4 à 5
- uien – 2
- kappertjes – 1 eetlepel
- ansjovisfilets – 2
- peterselie – een flinke bos
- eieren – 2 dooiers
- mosterd – 2 theelepels
- zout, peper
- nootmuskaat
- knoflook – 1 teen
- olijfolie – 4 eetlepels
- paneermeel
Aanwijzingen:
Zorg dat de vis is afgekoeld en helemaal zonder vellen of graten. Kook de aardappelen in ruim water met wat zout gaar. Pel de uien en hak ze heel fijn. Hak ook kappertjes, knoflook, peterselie en ansjovis fijn. Pureer de aardappelen, doe de vis erbij en vervolgens de uien en de andere fijngehakte ingrediënten. Meng alles goed door elkaar met een houten lepel en roer ook de mosterd, de geraspte nootmuskaat en de eierdooiers erdoor tot je een mooie homogene massa hebt. Maak koekjes ter grootte van een biljartbal en druk ze iets plat. Haal ze door het paneermeel. Verhit de olijfie in een koekenpan en bak de koekjes aan beide kanten totdat ze mooi goudbruin zijn. Serveer heet, met schijfjes citroen.