Ciao fratello,

De eerste –bescheiden- oogst is alweer binnen: sla van jonge rucolablaadjes! Verder groeien de kolen spreekwoordelijk, maar het duurt natuurlijk nog maanden voor die in de pan kunnen. Bonen doen het niet of nauwelijks. Het is me een raadsel waarom er dit jaar geen tuinboon opkomt. Eerst dacht ik dat de vogels ze hadden opgegraven, maar toen ik een tweede rij pootte en er een net overheen spande, gaven ze nog geen sjoege. Ook doperwten en capucijners hebben dit jaar geen zin. Kruiden doen het met dit warme wel weer geweldig. Ik heb zelfs al peterselie (grootbladige Italiaanse) geknipt. Verder is er natuurlijk al volop oregano en bieslook. Ik ben ook heel trots op de verveine, die de hele winter in de kelder heeft gestaan en er behoorlijk stakerig uitzag. Ik kon me niet voorstellen dat ik opnieuw de hele zomer door van die heerlijke thee zou kunnen zetten, maar jawel. De plant is nog weelderiger dan vorig jaar. Misschien doordat ik een paar van die miracle grow korrels in de pot heb gesmokkeld. Vandaag heb ik thee gezet van een paar blaadjes verveine, een stukje limoenschil en plakjes verse gember. Ik had het gevoel dat het juist met warm weer een opwekkende drank was, maar dat kan ook damesbladenlulkoek zijn.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Hartelijk dank voor je berichten uit de moestuin. De kool die bij jou zo goed groeit, heeft hier zijn hoogtijdagen alweer gehad en hetzelfde geldt voor erwtjes en tuinbonen. Terwijl het bij jullie de afgelopen week tropisch warm was en hier koud en nat. Ook vreemd dat jij al oregano hebt. Bij ons staat die overal in grote bossen aan de kant van de weg maar hij bloeit nog niet. En je moet het niet te vroeg plukken want het zijn juist de bloemetjes die het die fantastische smaak geven. Grappig dat je juist vandaag over gember schrijft, want toen we gisteren bij onze uitstekend kokende vriendin Daniëla aten, kregen we een maaltijd waarbij ze dat in iedere gang had gebruikt. Gelukkig houden we ervan. Ik heb bovendien de indruk dat deze pittige knol nog nooit zo populair was als tegenwoordig. Ik zie hem bij de groenteman en op de markt liggen en iedere Italiaan weet wel een recept met gember. Omdat het je libido versterkt natuurlijk en omdat het net als Spaanse peper je bloed sneller doet stromen. Daniëla had kip met sinaasappel en gember gemaakt: een lekkere combinatie. Ook bij het bereiden van de worteltjes, de gefrituurde puntpaprika’s en de gestoofde courgette had ze het op verschillende manieren verwerkt: geraspt, in plakjes en als poeder. Jij denkt nu natuurlijk dat de zenzero  mij inmiddels de oren uitkwam, maar niks hoor. Door de goeie dosering en de juiste combinatie met andere ingrediënten werd alles alleen maar lekkerder. En de gembercake als toetje was de klap op de vuurpijl. Wat een interessant fenomeen trouwens, dat jij nu al die kruiden waarvan ik dacht dat ze exclusief voor het Middellandse Zeegebied groeiden gewoon in je tuintje kunt telen. Wist je dat je, als je de top van een rozemarijntak in de grond zet er weer een volledige plant uit groeit? Ook een gemberwortel kun je in aarde doen, en kijken of ie aanslaat. Maar hij heeft wel erg veel warmte en licht nodig. Meer iets voor in de kas dus waarschijnlijk.

Tanti baci,

Frans

Pollo con arancio e zenzero – Kip met sinaasappel en gember

Voor 6 personen

Ingrediënten:

  • kip – 1 grote van ongeveer 1,5 kilo in stukken gesneden
  • sinaasappel – 3 à 4
  • gember – 120 gram, verse waarvan 80 gram geraspt en de rest in dunne plakjes
  • saffraan – een zakje
  • wijn – 1 glas droge witte
  • olijfolie – 1 kopje
  • peterselie – 4 eetlepels, fijngehakt
  • olijven – groene, ontpit en in vieren gesneden
  • groene peper – 1 eetlepel, gekneusd
  • rozemarijn – 2 eetlepels verse, fijngehakt

Aanwijzingen:

Pers twee sinaasappels uit en doe het sap in een grote kom samen met de geraspte gember, de witte wijn, de saffraan, een gesnipperde teen knoflook, een glas olijfolie en  de gekneusde peperkorrels. Laat de stukken kip in dit mengsel en een paar uur marineren. Doe wat olijfolie in een braadpan en bak de stukken kip daarin rondom bruin.  Strooi er zout, peper en rozemarijn over en besprenkel de kip met een deel van de marinade. Het vuur moet niet te laag staan en de stukken kip  moeten behalve goudbruin ook een beetje krokant van buiten worden. Haal de pan van het vuur en doe de kip in een ovenschaal. Giet er de rest van de marinade bij en verdeel er de plakjes gember over.  Voeg ook de geschilde en in horizontale plakjes gesneden overgebleven sinaasappel toe. Laat de kip gedurende ongeveer een uur in de oven op 220° gaar worden.  Haal de schaal uit de oven en zet hem op het vuur van het fornuis, om de saus een beetje te laten indikken.  Serveer de kip besprenkeld met de rest van de gehakte knoflook en de peterselie en de saus in een kommetje met naar smaak de olijven.