Als ik een kip wil kopen bij mijn vriend de boer Tonino moet dat een dag van te voren. Hij hangt voor me klaar, ondersteboven in een boom, geplukt en gewassen maar met de kop er nog aan. Als ik hem het concept van een plofkip probeer uit te leggen staart hij mij niet begrijpend aan.
Pollo alla pugliese – Kip uit Puglia
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- kip – 1 hele, van ongeveer 1,2 kilo, in 8 stukken
- uien – 2 grote
- bouillon – 1 halve liter
- rozemarijn – 1 paar takjes
- salieblaadjes – 5 à 6
- Spaanse peper – 1, fijngehakt
- tomaten – 300 gram. liefst kleintjes
- witte wijn – 1 glas
- olijfolie – 4 eetlepels
- zout, peper
Aanwijzingen:
Was de stukken kip en droog ze af met keukenpapier. Snij de uien in partjes. Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit daarin de uien samen met de rozemarijn en de salie. Als de uien kleur hebben gekregen de stukken kip toevoegen en op hoog vuur aan alle kanten aanbraden. Zout en peper naar smaak erbij en het glas witte wijn. Laat de wijn op matig vuur verdampen. De Spaanse peper erbij en een pollepel bouillon. Laat de kip 20 minuten lang met de deksel op de pan stoven. Af en toe roeren. De tomaatjes erbij doen en zonder deksel nog een half uur laten koken. Af en toe roeren. Als het kookvocht te veel is ingekookt nog wat bouillon erbij doen en heet serveren.