Ciao fratello,

Ik heb een leuk nieuwtje. Vrijdagavond 12 januari ben ik te gast in het radioprogramma Mangiare. Je kent het vast, presentatie Petra Possel. Het gaat een uur lang alléén maar over eten en tijdens de uitzending wórdt ook gegeten, wat nog moeilijk genoeg is als je verstaanbaar wil blijven. Ik verheug me er enorm op, want ik mag daar -behalve meepraten en eten- een kookboek bespreken. Met de kookboeken-galore van tegenwoordig is het moeilijk kiezen, maar ik aarzel op dit moment alleen nog tussen Feasts, een boek over feestelijke maaltijden uit de Perzische keuken van Sabrina Ghajour of het nieuwe boek van Hugh Fernley: Heel veel veg. In dit laatste boek staan recepten met alleen maar groenten, fruit, volkorengranen, noten, zaden, specerijen en koudgeperste oliën. Je zou bijna zeggen: een veganistisch kookboek, als dat niet zo onaantrekkelijk klonk.

Als je wil weten welk boek ik heb gekozen, moet je 12 januari om 19.30 uur naar Radio 1 luisteren.

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Wat gezellig ouderwets, een radioprogramma! Al zal ik het toch gewoon via de moderne computer moeten beluisteren want de NPO reikt ver, maar niet tot in Italië. Jouw eerste optreden in “Mangiare” heb ik ook gehoord, in september. Ik was toen in Nederland om ons boek te presenteren, maar waande me al luisterend even thuis omdat er behalve live werd gekookt en gegeten ook uitgebreid werd geouwehoerd. Wat betreft de keuze van het kookboek zou ik bijna blind voor Feasts gaan omdat een snelle blik op Sabrina’s website mij spontaan deed watertanden. Maar ook Hugh ziet er lekker uit, althans zijn recepten. “Ho l’imbarazzo della scelta” zegt een Italiaan: “zoveel keus brengt me in verlegenheid”. Ik denk dat er op aarde nooit eerder zoveel informatie over eten voorhanden is geweest als nu, en in principe is er ook genoeg voedsel. We moeten het alleen nog even eerlijk verdelen, dan zijn we al een stuk verder. Zie jij het gebeuren, sorella? Over ouwehoeren gesproken. Het lijken wel kerstgedachten. Ik ben overigens nog steeds dagelijks in de olie, olijfolie wel te verstaan. Het is een heel goed jaar met mooie, gezonde olijven, al hebben ze door de hete zomer minder olie ontwikkeld dan gewoonlijk. Dat betekent dat we meer moeten persen om aan de hoeveelheid te komen die we naar Nederlandse klanten gaan brengen. Dat zal half januari worden. Wat is het toch een fantastisch, veganistisch product. Het wil alleen wel met respect worden behandeld. Anna kan nu, tien jaar na dato nog steeds verbijsterd vertellen hoe ze in een Italiaans restaurantje in de Amsterdamse Jordaan zag hoe een teen knoflook werd gefrituurd in een walmende pan met olijfolie. Verbrand dus. Olijfolie moet nooit te heet worden en als je rook ziet is het eigenlijk al te laat. Onze vriendin Fiorella vertelde ons over een gefrituurde pizza die ze had gegeten tijdens een tripje naar Napels. Het klonk als een heerlijk gerecht en ook hierbij is het gebruik van echte goeie olijfolie een vereiste. Ik stuur je het recept en zit sowieso 12 januari om 19.30 aan de laptop gekluisterd

Tanti baci,

Frans

Pizza fritta con salsicce e friarielli – Gefrituurde pizza met saucijs en cime di rapa

Voor 4 personen

Ingrediënten:

 • Voor het deeg:
  • 500 gram bloem
  • 1/2 liter water
  • 1 gram gist (vers of gedroogd)
  • 17 gram zout
 • Voor de vulling:
  • olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 4 bosjes cima di rapa (evt. te vervangen door broccoli, spinazie of een andere smakelijke bladgroente)
  • 4 saucijsjes
  • 250 gram provola (of een andere, pittige kaas)
  • 1 Spaans pepertje

Aanwijzingen:

Meng de ingrediënten voor het deeg in een grote kom door elkaar en kneed tot je een soepele “impasto” hebt. Verdeel in 4 gelijke bolletjes en laat ze onder een schone theedoek minstens 20 uur rijzen in een droge, warme ruimte. Was de groenten. Verhit (niet tè) een paar eetlepels olijfolie in een grote pan en fruit daarin de knoflook en het Spaanse pepertje. Voeg de groenten toe en laat ze een paar minuten meefruiten. Niet te lang, ze moeten krokant blijven.

Braad in een andere pan de saucijzen tot ze bijna gaar zijn. Snij ze in plakjes. Snij de kaas in dobbelsteentjes.
Rol de vier porties deeg met behulp van een deegroller uit tot 4 ronde plakken. Verdeel de groenten, de plakjes saucijs en de blokjes kaas, maar zorg ervoor dat de ingrediënten zoveel mogelijk op één helft van de pasta liggen. Vouw de cirkels dubbel en druk de randen goed aan met de zijkant van je handen. Verhit een laag olijfolie van 2 tot 3 centimeter in een grote (koeken)pan en frituur de pizza’s hierin om en om tot ze ze goudbruin zijn. Dien heet op.