Ciao fratello,

Als ik me niet vergis, is de vendemmia nu bij jou in volle gang. Ik ken de jaarlijkse druivenpluk alleen van wat jij me erover vertelde. Behalve hard werken is het toch ook een feest, met lekker eten en de nodige drank die daar bij hoort? Wij zijn hier juist weer een beetje af van de wijn. De hele zomer de meest heerlijke, koele spätburgunder en sauvignon blanc gedronken. Zelfs een keer prima wijn uit karton! Je wil er misschien niet aan, maar het was toch echt waar. Uit een compact pakketje met binnenin een plastic container en een ingenieus tapje, kwamen maar liefst drie volle liters viognier uit Pays d’oc, voor € 19. Het is een initiatief van twee Nederlandse meiden, die willen laten zien dat het mogelijk is om echt goede wijn in een zogeheten bag-in-box te verkopen. Een van de voordelen is dat witte wijn op deze manier verpakt, na het eerste glas nog vijf weken goed blijft; ideaal voor matige drinkers. Zover hebben wij het niet gebracht, want deze Eloyse vin blanc tapte lekker weg. Maar dat is nu dus afgelopen. De scholen zijn nu weer begonnen, het normale leven vindt zijn gang en daar hoort een zekere soberheid bij. Tenminste, als je er iets van wilt maken.

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Toen tien jaar geleden de wilde druivenplant bij onze trullo, tegen het einde van september volhing met grote glimmende trossen besloot ik mijn eerste wijn te maken. Ik had geen pers dus Anna zei: ‘Doe het dan zoals de Romeinen, met je blote voeten’. Ik nam een plastic kuip, gooide alle trossen erin en trapte ze kapot. Ze moest erg lachen toen ze me in mijn korte broekje in de kleverige brei zag dansen. Het was een behoorlijk gelazer om met een grote zeef het sap van alle velletjes en steeltjes te scheiden, maar de geur en de kleur van dat mierzoete vocht in de warme herfstzon zal ik nooit vergeten. Ik vulde een ‘damigiana’ (een grote buikfles) van dertig liter met het sap. Toen ik de volgende dag naar de fles ging kijken, leek die nog het meest op een net geopende fles priklimonade. Het sap bruiste en suisde en gelukkig was de fles niet helemaal vol, anders was de helft eruit gespoten. Na een week borrelde het nog maar een klein beetje en na tien dagen was het druivensap uitgefermenteerd. Op aanwijzing van Tonino goot ik het over in een andere, kleinere fles, waarbij het droesem achterbleef in de damigiana. De kleine fles sloot ik goed af. Dit proces herhaalde ik een maand later nog eens. En in december dronk ik mijn eerste zelfgemaakte wijn. Het was rosé geworden en behalve dat-ie fantastisch smaakte, was-ie ook nog mousserend. Spumante! Als je zelf eens spumante wil maken doe dan het volgende: Neem een fles wijn (wit of rood) die je lekker vindt en giet er een half glas uit. Giet de rest van de wijn in een champagnefles. Pers een tros druiven uit totdat je een half glas vol sap hebt. Dit giet je door een theezeefje bij de wijn. Doe nu een champagnekurk op de fles (je kunt ze van plastic kopen) en zet hem vast met een ijzerdraadje. Na een maand of zes is het spumante geworden en kun je hem feestelijk openknallen.

Tanti baci,

Frans

Pizza con uva bianca e nera, rosmarino, pinoli e ricotta – Pizza met witte en rode druiven, rozemarijn, pijnboompitten en ricotta
Dit is een recept waar je mooie, rijpe druiven voor nodig hebt. Het komt van Jamie Oliver, die het als ontbijt aanbeveelt, maar ook als toetje (en dan met een bolletje vanille ijs). Maak eerst het pizzadeeg volgens zijn basisrecept en maak dan het volgende beleg.

Ingrediënten:

  • druiven, – een handvol rode en witte, gehalveerd en pitjes er uit
  • pijnboompitten – 1 eetlepel
  • rozemarijn – een klein handje verse blaadjes
  • vanillesuiker – 2 eetlepels
  • wijn – 1 eetlepel witte
  • ricotta – kruimelige,1 volle lepel
  • olijfolie

Aanwijzingen:

Meng de druiven, pijnboompitten, rozemarijn, vanillesuiker en witte wijn in een kom en laat dit een paar minuten staan. Strooi het mengsel met sap en al op de pizzabodem. Verkruimel er de ricotta over en besprenkel de pizza met een klein beetje olijfolie. Bak de pizza in 7 tot 10 minuten krokant en goudbruin in een oven die is voorverwarmd op 250 graden.