Ciao fratello,
Liefs
Karin


Carissima sorella mia,
Ja, daar ben ik wel even stil van. Maar niet te lang want ik ben tenslotte in Italië en daar vallen weinig stiltes.
Ook vanuit de bomen en struiken op ons land klinkt een kakofonie van vogelgeluiden waarbij er een paar het allerhoogste woord hebben: de hop, de koekoek en de wielewaal. Deze laatste is erg schuw maar als je hem toch eens te zien krijgt vormt hij een waar spektakelstuk. Als een geel-zwarte pijl scheert hij langs de boomtoppen.
“Dudeljo klinkt zijn lied” zegt het liedje wat over hem gaat en dat is ook echt zo. Een groepje van deze vogels zit in de toppen van de eikenbomen en converseert met elkaar op een manier die letterlijk aan rondzingen doet denken. Verder hebben we hoog in de lucht ook vaak een groep bijeneters rondvliegen, ook al van die schitterende vogels.
Op de markt hoor je heel andere geluiden: “hier moet je wezen voor de lekkerste uien!” bijvoorbeeld. Het is ongetwijfeld niet waar want ze zijn allemaal even lekker. Er gaat niks boven nieuwe uien. De witte platte zijn erg geschikt om in de breedte doormidden te snijden en in de oven goudbruin te laten worden met een beetje olie en zout. Daarna nog wat oregano erover en smullen. Ook zijn er kleine lente uien, met het loof er nog aan, die perfect geschikt zijn voor een soepje. Maar de rode, jonge uien uit Tropea zijn echt iets speciaals. Afgezien van het feit dat ze (rauw) akelig gezond zijn zijn ze gestoofd ook nog eens afschuwelijk lekker. Langwerpig van vorm en zoet van smaak. Je moet er niet te veel van afhalen (alleen het buitenste schilletje) want de gezonde stoffen zitten daar vlak onder. Of je kunt ze zelfs helemaal niet schillen en zò in de oven leggen. Dat was een nieuwtje voor me en ik geloofde het ook niet toen een marktkoopman me het vertelde. Maar omdat hij zo overtuigend was probeerde ik het toch, met verbluffend verrukkelijk resultaat. Op deze manier maak je ze pas schoon als ze gestoofd zijn, door ze (nadat ze een beetje zijn afgekoeld) gewoon uit hun velletje te knijpen.
Tanti baci,
Frans
Pissaladière – Hartige taart uit Nice
Voor 6 personen
Ingrediënten:
- Voor het deeg:
- bloem – 300 gram
- gist – (liefst verse) 30 gram
- volle melk – 15 cl
- olijfolie – 15 cl
- Voor de vulling
- uien, (bij voorkeur zoete, witte) – 1,5 kilo
- knoflook – 2 teentjes
- olijven (uit Nice) – 200 gram
- laurier – 1 blaadje
- tijm – 1 takje
- olijfolie
- ansjovisfilets (uit pot of blik) – 20
Aanwijzingen:
Los de gist op in de lauw verwarmde melk. Doe het meel met een snufje zout in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Schenk er het gistmengsel en de olijfolie in en meng het met je vingers beetje bij beetje door het meel -niet teveel kneden- tot je een homogene bal hebt. Leg het deeg in een ingevette taartvorm en druk het deeg losjes uit over de bodem. Zet de taartvorm onder een theedoek weg in een warme ruimte (maar niet in de zon). Na een half uur rijzen is de hoeveelheid deeg verdubbeld.
Het lijkt of bij dit recept de doseringen niet kloppen. Ik heb veel te veel uien, te weinig deeg en zéker te weinig melk..heel jammer!