Gisteravond kwamen er nieuwe mensen in de trullo die we verhuren. We moesten als gekken schoonmaken want de vorige bewoner had er met zijn pet naar gegooid. Toen we thuis kwamen was er weinig te eten en nog erger: geen brood meer! Een maaltijd zonder brood is in Italië een doodzonde. Gelukkig herinnerde ik me het recept van de piadina. In een kwartiertje maak je een heerlijk, plat, knapperig broodje dat je met van alles kan eten.
piadina – plat brood in een kwartiertje
Voor 4 piadina’s van 25 cm doorsnee. In het originele recept wordt varkensreuzel gebruikt maar olijfolie is ook prima.
Ingrediënten:
- meel – 500 gram (liefst grano duro of volkorenmeel)
- olijfolie – 75 ml
- water (of melk) – 2 dl
- zout – 6 gram
Aanwijzingen:
Zet een koekenpan op het vuur en laat hem gloeiend heet worden. Doe alle ingrediënten in een kom, meng ze door elkaar en kneed er een soepel deeg van. Dat gaat natuurlijk nog sneller met de keukenmachine. Verdeel het deeg in vier delen en rol ze elk met een roller uit tot een ronde lap ter grootte van de pan. Bak de piadina’s zonder vet aan beide kanten goudbruin, 1 à 2 minuten per kant.