Vandaag gaan we naar de rommelmarkt in Taranto. Mijn hele keuken hangt vol met potten en pannen die ik voor minder dan een habbekrats heb gekocht.  Daarna ook nog even naar de vismarkt. Een kilo mosselen kost 2 euro, een kilo oesters 5 euro. Dit recept is typisch Zuid- Italiaans. Probeer het want het is een topper.

Pepato di cozze – gepeperde mosselen

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • mosselen – 1,5 kilo
  • tomaten – 200 gram, gepeld
  • olijfolie – 50 gram
  • witte wijn – 1 glas
  • bleekselderij – 1 srengel
  • wortel – 1
  • knoflook – 3 tenen
  • ui – 1
  • peterselie
  • Spaanse peper – 1
  • zwarte peper
  • geroosterd brood – 8 sneetjes

Aanwijzingen:

Was de mosselen en borstel ze schoon. Laat ze uitlekken in een vergiet. Snij de tomaten aan kleine stukjes en hou ze apart. Hak selderij, ui, knoflook en wortel niet te fijn. Verhit de olie in een grote pan en laat de gehakte groenten daarin op matig vuur fruiten tot ze kleur krijgen.

Doe de mosselen erbij  in de pan met het deksel erop. Zet de pan op hoog vuur. Roer ze na een minuut om met een houten lepel en doe het glas wijn in de pan bij de mosselen. Doe het deksel weer op de pan en wacht tot alle mosselen zich hebben geopend. Voeg dan de tomaten en het Spaanse pepertje toe. Laat de mosselen onder af en toe roeren nog 3 minuten koken.

Haal het Spaanse pepertje uit de pan, doe de mosselen in een schaal en strooi er een ruime hoeveelheid vers gemalen peper over en een handvol gehakte peterselie. Leg op elk bord twee sneetjes geroosterd brood, giet er wat olijfolie over en dien de mosselen erbij op.