Je moet er even de vrije natuur voor in en ze (met handschoenen!) zelf verzamelen maar dan heb je wel een van de lekkerste en gezondste groentes die er zijn: brandnetels. Meestal worden ze gebruikt in een frittata (omelet) of in risotto. “Pasticcio” betekent eigenlijk rommel, of allegaartje. “trovarsi nel pasticcio” wil zeggen: “in de penarie zitten”. In culinaire zin is het een samenraapsel van verschillende ingrediënten die vervolgens in de oven worden gebakken.

Pasticcio con le ortiche – Ovenschotel met brandnetel

 

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • brandneteltoppen – 600 gram
  • majoraan – 200 gram, verse
  • eieren – 3
  • saucijzen – 3
  • ui – 1
  • pijnboompitten – 20 gram
  • bruinbrood – 8 dunne sneetjes
  • olijfolie
  • zout, peper

Aanwijzingen:

Kook de brandneteltoppen een paar minuten samen met de majoraan in kokend water met een theelepel zout. Laat ze uitlekken in een vergiet en wring het vocht er zo veel mogelijk uit Fruit de in dunne plakjes gesneden ui in twee eetlepels olijfolie, voeg er dan de brandnetel en majoraan aan toe en laat ze heel even samen fruiten. Vuur uit en  het mengsel laten afkoelen. Verhit de oven op 180 °C. Snij de saucijzen open, haal het vlees uit de velletjes en en voeg dat samen met de eieren, de pijnboompitten en wat zout en peper aan het brandnetelmengsel toe. Goed roeren. Vet een ovenschaal in en doe het mengsel erin. Zet de schaal 15 minuten in de hete oven. Rooster ondertussen de sneetjes brood en serveer ze samen met de pasticcio.