De “fave” zijn in Puglia geliefde peulvruchten. Het maken van de lekkerste tuinbonenpuree is voor veel restaurants een prestigekwestie. Die kan overigens ook met gedroogde tuinbonen worden gemaakt en wordt dan vaak met cichorei gegeten. Het pastarecept hieronder wordt met verse tuinbonen gemaakt. Het is wel handig als je -zoals veel families hier- nog een oma in huis hebt die zin heeft om ze te “sgranare”: dubbel te doppen.
Pasta e fave – Pasta met verse tuinbonen
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- tuinbonen – 500 gram, dubel gedopt
- pasta – 400 gram, bijvoorbeeld ditali
- ui – een grote
- bouillon – 1 liter, van een blokje of zelfgemaakt
- olijfolie – 4 eetlepels
- zout, peper
- ontbijtspek – 120 gram in niet te dunnen plakken
Aanwijzingen:
Dop de tuinbonen en haal ook het schilletje weg wat om de bonen zit, zodat je alleen de zachte kern overhoudt. Snij het ontbijtspek in kleine dobbelsteentjes en laat het -zonder vet- kleur krijgen in een hete koekenpan. Hak een ui fijn en doe hem bij het spek in de samen met de olijfolie. Fruit dit mengsel tot de ui kleur krijgt. Doe ook de tuinboontjes in de pan en roer goed door elkaar. Voeg na een paar minuten een paar soeplepels bouillon toe en laat op zacht vuur en met het deksel bijna helemaal op de pan 25 minuten sudderen. (Als de tuinbonen erg groot zijn iets langer). Voeg tijdens het sudderen af en toe wat bouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Als de bonen gaar zijn het vuur uitdraaien. Kook de pasta in ruim water halfgaar. Giet ze af in een vergiet en bewaar wat van het kooknat. Doe de bonen bij de pasta in de pan en breng aan de kook. Je kunt wat van het kookvocht toevoegen als de pasta te droog wordt. Als de pasta gaar is opdienen en zet voor wie dat wil ook wat geraspte Parmezaanse kaas op tafel.