Verse doperwtjes zijn er nog niet dus nemen we diepvries. Het natriumbicarbonaat in het recept is optioneel en dient allen om het kookproces een beetje te versnellen. Het wordt ook vaak toegevoegd aan bonen die een nacht in de week staan en is (met mate) ook een goed middel tegen brandend maagzuur.
Pasta con crema di piselli – pasta met crème van doperwtjes
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- pasta – 350 gram
- doperwtjes – 200 gram, uit de diepvries
- ui – 1
- slagroom – 200 ml
- azijn
- suiker
- zout
- Spaanse peper
- boter – 1 klontje
- olijfolie
Aanwijzingen:
Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan en fruit daarin de ui gedurende ongeveer een half uur tot hij kleur krijgt. Verhit in een ander pannetje twee eetlepels olijfolie en doe daarbij de doperwtjes, twee eetlepels water, en een mespunt natriumbicarbonaat (optioneel). Laat de erwtjes een minuut of 10 koken tot ze gaar zijn. Giet ze af maar laat er iets van het kookvocht bij zitten. Meng de erwtjes met de slagroom en maak er met een staafmixer een gladde crème van. Doe deze crème bij de gefruite ui in de pan en laat een paar minuten op temperatuur komen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schenk 1/4 glas azijn bij de saus. Strooi er een halve afgestreken eetlepel suiker bij en een mespunt Spaanse peper. Laat de azijn gedurende 5 minuten verdampen en laat dan een klontje boter in de saus smelten. Kook de pasta gaar in ruim kokend water en bewaar, vlak voor het afgieten, twee pollepels van het kooknat. Giet de pasta af, doe hem in een kom en schenk er de saus over. Voeg ook iets van het kooknat toe als de massa er wat te droog uitziet. Serveer heet.