Italianen zijn erg trots op hun lokale gerechten. Iedere mamma zal zeggen dat de pasta uit haar dorp of stad het lekkerste is. Over de herkomst van veel recepten bestaat onduidelijkheid juist omdat iedereen claimt dat zijn of haar oma het uitgevonden heeft. Er bestaat rivaliteit tussen Noord- en Zuid Italië maar ook tussen twee vlak bij elkaar liggende dorpjes, dat zit nou eenmaal in het Italiaanse bloed. In Napels wordt “pasta alla genovese” (pasta uit Genua) gemaakt en niemand weet waarom het zo heet, het is namelijk een echt Napolitaans streekgerecht.
Pasta alla genovese
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- penne rigate (of een andere pastasoort) – 400 gram
- kalfsvlees – 1 kilo, in blokjes gesneden
- uien – 600 gram
- wortelen – 2
- bleekselderij – 1 stengel
- tomaten – 5 gepelde
- olijfolie
- witte wijn – een half glas
- pecorino kaas – 20 gram, geraspt
- zout, peper
Aanwijzingen:
Pel de uien en snij ze in dunne plakken. Hak de helft ervan fijn, samen met de wortelen en de selderij. Hou dit apart. Verhit drie eetlepels olijfolie in een pan en braad hierin het vlees aan op middelhoog vuur. Als het goudbruin kleurt de witte wijn erbij schenken en zout en peper erover strooien. Bedek het vlees met de gehakte groenten, roer alles door elkaar en laat een paar minuten op hoog vuur fruiten. Voeg de tomaten toe en giet water in de pan zodat alles net onder staat. Doe een deksel op de pan en laat alles twee uur zachtjes pruttelen. Je kunt ook een snelkookpan gebruiken en dan is 30 minuten kooktijd genoeg, vanaf het moment dat de pan gaat sissen. Als het vlees gaar is de deksel van de pan halen en zonodig op hoog vuur nog wat vocht laten verdampen tot de saus de juiste dikte heeft. Kook de pasta bijna gaar, gier hem af en doe hem in de pan bij de saus. Strooi de pecorino kaas erover. Meng alles goed door elkaar. Seveer heet.
Ik ben het gerecht nu aan’t maken. Maar… wat moet ik met de uien die ik alleen in plakjes moest snijden? Ik heb ze netjes apart gehouden en ze staan nu zielig op het aanrecht…
vroeg ik me ook al af, weet jij intussen?
Dag Frans,
Ik ken pasta alla genovese als Ligurisch gerecht: pasta (penne, maar ook spaghetti wordt gebruikt), aardappelblokjes en sperzieboontjes, en dat alles vermengd met veel pesto genovese.
Groet, Wim