Zelf pesto maken is helemaal niet moeilijk en veel lekkerder dan wat je in een potje koopt. Je moet alleen wel verse basilicum kunnen vinden. Pesto is een gerecht uit de regio Ligurie, in het noorden van Italie met als hoofdstad het schitterende Genua. Donata, de zus van Anna, woont in die streek en is expert op het gebied van pesto. Haar tip is: Maak een heleboel pesto maar zonder het ingrediënt Parmezaanse kaas. De andere ingrediënten bederven minder snel en kunnen zonder problemen in de ijskast worden bewaard. Als je een hoeveelheid pesto wilt gebruiken neem dan uit de voorraadpot wat je nodig hebt en voeg er op het laatste moment de kaas bij.

Pasta al pesto – pasta met pesto

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • knoflook – 2 tenen
  • zeezout – een halve theelepel grof
  • olijfolie – 100 ml
  • basilicum – 50 gram blaadjes
  • pecorino – 30 gram, geraspt
  • Parmezaanse kaas – 70 gram
  • pijnboompitten – 30 gram
  • pasta – 400 gram, bijvoorbeeld spaghetti

Aanwijzingen:

Doe de gepelde tenen knoflook in een vijzel (of in een keukenmachine met een plastic mengblad) samen met wat grof zeezout. Wrijf deze twee ingrediënten met de stamper in de vijzel net zo lang tot je een homogene, smeuïge massa hebt. Voeg de basilicumblaadjes toe en blijf malen tot ze onderdeel van de massa worden. Voeg dan de pijnboompitten toe en zorg dat ook die al malend met de stamper onderdeel worden van de crème. Voeg de kaas beetje bij beetje toe, hierdoor zal de saus nog romiger zal worden. Voeg er tenslotte geleidelijk olijfolie aan toe, totdat je een mooie, groene, romige pesto hebt. Zet een pan met ruim water en twee theelepels zout op het vuur en breng aan de kook. Kook de spaghetti gaar. Doe de pesto in een kom en plaats er de gare pasta bovenop. Roer alles heel goed door elkaar en dien warm op. Voeg eventueel nog wat geraspte kaas toe voor een nog intensere smaak.