Carissima sorella mia,

Heb jij een pompoenplant in je moestuin? Wij wel en het is een magisch gebeuren. 

Wat ooit een klein plantje was, geboren uit een enkele pit, heeft zich ontwikkeld tot een meterslange, groene sliert waaraan talloze grote, prachtig gevlekte bladeren groeien, in een opvallend regelmatig patroon. Om de zoveel bladeren zitten enorme, knalgele bloemen, die ‘s morgens wijd open staan teneinde insecten te lokken en daarbij een bijna obscene schoonheid ten toon spreiden. Als gevolg daarvan vliegt menig bijtje erin. 

Er zijn mannelijke- en vrouwelijke bloemen en het moet gezegd worden dat de mannelijke veruit in de meerderheid zijn. Helaas, want de vrouwelijke hebben een vruchtbeginsel, dat, eenmaal bevrucht uitgroeit tot een joekel van een pompoen en daar willen we er véél van!

Onze eindeloos lange plant, waarvan ik niet weet of hij nu al volwassen is of nog weken zal doorgroeien, draagt er welgeteld één. Het is nu nog een kleintje, maar ik weet dat hij groot wordt. Dat zei mijn vrouw vannacht ook, maar ik had geen zin om met haar over pompoenen te keuvelen. Bij Franca op het land heb ik gezien wat er gebeurt als je ze een paar weken rustig laat liggen. Het lijkt wel alsof ze per dag in omvang verdubbelen. 

Pompoenplanten hebben bij het groeien een kringvormige loop. Ik sta eigenlijk nogal verbaasd te kijken hoe die van ons dat doet. Hij begint ergens, wordt dan ellenlang maar komt uiteindelijk weer bij zichzelf terug, bijna therapeutisch. Of misschien doet ie het om ruimte te besparen. In Italië wordt tegen iemand die altijd opschept dat hij verre reizen heeft gemaakt gezegd: “Ja ja. jij reist als een ‘foglie di zucca”, als een pompoenblad. 

Als de pompoen groot genoeg is en mijn vrouw me toestemming heeft gegeven om hem te slachten ga ik er allemaal goddelijke dingen mee maken en ik denk wel dat ik Ottolenghi daarbij ga raadplegen. Die heeft een paar fantastische recepten waar pompoen in zit, ook in combinatie met zoete aardappel. Maar voordat dit geouwehoer over pompoenen een te ellenlange, bij zichzelf terugkerende vorm gaat aannemen stop ik ermee. Zeg ik. En lieg. Want ik wilde je nog vertellen dat er, (alleen de geniale Italianen hebben het kunnen verzinnen) zoiets bestaat als pompoenbrood! Ik stuur je het recept. We gaan het maken, eten en online over het resultaat chatten! Heb ik een deal?

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Ik heb ook precies één pompoen in mijn moestuin, een piepkleintje, en ik vraag me af of ie nog groter wordt, want hij ziet er al weken hetzelfde uit. Veel groen erbij, inderdaad, maar ik had me er meer van voorgesteld. Dus kom maar op met dat geniale recept, want ik ben dol op pompoen.

liefs

Liefs

Karin

Pane di zucca – pompoenbrood

Voor 1 brood van 1 kilo

Ingrediënten:

  • bloem – 600 gram
  • pompoen – 300 gram, zonder schil.
  • gist – 7 gram, droge
  • honing – 20 gram
  • water – 130 gram
  • zout – 8 gram
  • olijfolie – 30 gram

Aanwijzingen:

Verhit de oven op 180 graden C
Snij de pompoen in blokjes of plakken, leg ze op een vel ovenpapier en leg dat weer tussen twee vellen aluminiumfolie. Vouw de randen goed dicht en leg alles gedurende 30 a 40 minuten in de oven. Als de pompoen zacht is af laten koelen en pureren met een staafmixer.  
Doe de bloem in een kom en voeg de gist, de pompoen, de honing, het water en de olijfolie toe. Kneed alles tot een glad en soepel deeg. Voeg het zout toe en kneed het deeg nog een paar minuten. Maak een bal van het deeg en leg hem in een grote,  licht ingevette kom. Dek het deeg af met plasticfolie en zet de kom in de oven met alleen het lichtje aan, dus zonder hitte. Laat twee en een half uur rijzen. Als het goed is verdubbelt het deeg in omvang. 

Haal het deeg uit de kom en kneed de lucht eruit. Maak er opnieuw een bal van. Neem een stuk keukengaren, vet het in met olijfolie, en wikkel het rond de bal zodat je hem in acht parten verdeelt. Knoop het touw aan de bovenkant van de bal aan elkaar, leg de bal op een met ovenapier bekleed bakblik en zet alles nog een uur in de oven met alleen het lichtje aan. Haal het bakblik uit de oven en verwarm hem tot 170 graden C. Bestrijk met een kwastje de buitenkant van de bal met wat melk en zet alles gedurende ongeveer 40 minuten in de oven. Als het brood er na 20 minuten wat donker uit gaat zien dek het dan af met een vel aluminiumfolie. Haal het brood uit de oven, laat het afkoelen en serveer.