Carissima sorella mia,

Herinner je je Giovanni de paddenstoelenkenner die ons op het spoor van de cantharellen bracht nog? Om hem daarvoor te bedanken nodigden we hem uit voor de lunch en lieten hem de door ons gevonden finferli proeven. Met tagliatelle en het lekkere sausje uit het recept natuurlijk. Het was een genoegen om onze oude vriend op bezoek te krijgen. Niet alleen omdat hij gigantisch veel  van planten weet (je kunt bij hem alles voor de tuin kopen of bestellen) maar bovendien nam hij een heel bijzondere boom voor ons mee: een finger lime!

Ik heb hier heel wat citrusvruchten gezien, van oer-sinaasappels tot gedrochtelijke citroenen die eruit zien als heksenhanden, maar deze kende ik nog niet. De Citrus Australasica.

Het is een oorspronkelijk uit Australië afkomstige vrucht die een kruising is tussen een cumquat en een lime. Het bijzondere zit hem in z’n vruchtvlees. Dat bestaat uit allemaal kleine balletjes, waardoor hij ook wel caviar lime wordt genoemd. Super slow, super gezond en super hip food, daar kwam die schuchtere, enigszins wereldvreemde Giovanni gewoon mee aanzetten. Het boompje, met kleine, olijfboom-achtige blaadjes en gemeen prikkende stekels staat nu voorzichtigheidshalve bij ons in de huiskamer, want buiten kan het, (vooral ‘s nachts) gemeen koud zijn. Pas als het straks weer lekker warm wordt zullen we van de wilde frisheid van deze limoenen kunnen genieten.

In onze moestuin groeit nu niet veel, behalve wat sla. Ik ben benieuwd wat jij uit de koude grond weet te toveren.

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Uit de koude decembergrond had ik natuurlijk spruitjes kunnen toveren, of boerenkool, als ik mijn moestuin met meer aandacht had ingericht. Maar dit jaar had ik andere dingen aan mijn hoofd, zoals de verbouwing van de schuur; inmiddels omgetoverd tot een atelier en logeerplek. Dat eiste mijn aandacht op en bovendien was het terrein rond ons huis de hele zomer een ravage met zandhopen en bouwmaterialen. Daar heeft de moestuin onder geleden. Ik heb nu grootse plannen voor komend voorjaar. Dan ga ik alles volgens een strak seizoensplan inzaaien en planten. Ik zoek nog een inspirerend boek als handleiding. Je hoort ‘t, genoeg goede voornemens voor 2019.

Liefs

Karin

Ostriche con finger lime – oesters met finger lime

Voor 2 personen

Ingrediënten:

  • oesters – 12
  • finger limes -2
  • geroosterd brood
  • fles droge en erg lekkere wijn- 1

Aanwijzingen:

Dit recept is niet moeilijk: open de oesters, leg ze op een schaal en verdeel de inhoud van de finger limes erover. Zeer geschikt om iemand te versieren.