Ciao fratello,

Ben erg in mijn sas met de sap-pan. De eerste lading appels leverde weliswaar akelig zuur bocht op, maar toen ik aan de tweede lading suiker toevoegde, kreeg ik al echt iets drinkbaars. Sap uit de sap-pan is een beetje lobbig, waar je aan moet wennen, maar al gauw is het gewoon lekker. Flessen steriliseren is ook niet het obstakel gebleken waar ik tegenop zag. Gewoon de oven op 150 graden en de flessen er vijf minuten in leggen.

Maar nu mijn grootste triomf! Ik kan eindelijk iets beginnen met de overvloed aan rozenbottels in de tuin. Ik heb ooit geprobeerd er jam van te maken, maar omdat er in iedere bottel duizend pitjes zitten is dat niet te doen. Nu gooi ik een vracht rijpe rozenbottels -en, ok, een ietsjepietsje suiker- boven in de pan, en na een uur heb ik een liter pure rozenbottellimonade.
Nee, mijn nieuwe aanwinst verdwijnt niet in de schuur, maar staat -in ieder geval de aankomende herfst- gewoon op mijn fornuis te pruttelen.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Dan heb je als ik het goed begrijp dus gewoon roosvicee gemaakt. Dat vonden wij als kind lang niet vies. Maar het was geconcentreerd en er moest water bij, weet ik nog. Moet dat ook bij jouw brouwsel? En hoe zit het met de vitaminen, worden die niet allemaal doodgestoomd? Op de roosvicee webpagina is een van de veelgestelde vragen waarom er vitamine C aan het product wordt toegevoegd en daar werd mijn vermoeden bevestigd: veel vitaminen gaan bij het productieproces verloren.

Aan vers fruit, om al dat leed te compenseren, geen gebrek op het ogenblik. In onze tuin hebben we verschillende moerbeibomen bijvoorbeeld, je weet wel, die waarvan de bladeren door zijderupsen worden verslonden. Ze dragen heerlijke vruchten, zowel wit als rood. De rode vruchten moeten met een zekere voorzichtigheid worden geplukt, omdat ze vlekken achterlaten die heel lang blijven zitten. Toen Davide, de kleinzoon van Anna eens terugkwam van een bezoekje aan de moerbei, kreeg oma bijkans een hartaanval, omdat ze dacht dat hij een vreselijk ongeluk had gehad. Hij lachte zich slap.

Wist je overigens dat er een lekker Zweeds toetje met rozenbottels bestaat? Nee, niet Rødgrød med fløde, waar we het al eens over hadden, al zitten ze daar vast ook in, maar Nyponsoppe.

En natuurlijk maakt Anna in deze (hete) periode bijna dagelijks een Macedonia: vers fruit zoals perzik, meloen, ananas, peer en wat al niet meer, kleingesneden en daaroverheen citroensap met opgeloste honing. Met ook nog wat fijngehakte chocola erdoor en een bolletje vanilleijs erbij, waan je je in het walhalla. Gisteren aten we buiten en wel, liggend op onze chaises longues, net als destijds de Romeinen. We zijn in Italië dus het mag. Ik deed alleen geen water bij de wijn, zoals destijds gebruikelijk was, dus ik belandde al snel in het Paradiso.

Tanti baci,

Frans

Nyponsoppa – Rozenbottelsoep

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • rozenbottels – 100 gram
  • aardappelmeel – 1 eetlepel
  • suiker – 50 gram
  • water – 1 liter

Aanwijzingen:

Doe de rozenbottels in een halve liter water en laat ze daarin een paar uur staan. Kook de bottels vervolgens in hetzelfde water gedurende 20 à 30 minuten op laag vuur. Maal de rozenbottels fijn met een blender of (staaf)mixer en druk de nu ontstane moes door een zeef of roerzeef. Meng het aardappelmeel met een kleine hoeveelheid water en roer tot er een glad papje ontstaat. Doe dit papje in het overgebleven water en breng aan de kook. Draai het gas uit, Voeg de rozenbottelpuree bij het water samen met de suiker. Goed roeren en laten afkoelen. Serveer koud, eventueel met een scheutje room of crème fraiche.