Ciao fratello,
Ja hoor, de doperwten zijn de grond in gegaan dit weekend ! Het was aldoor veel te koud, maar eindelijk kon ik mijn moestuin omspitten en de eerste gewassen zaaien. Ik ben mijn hele voorraad zaden weer eens doorgelopen en vond o.a. een zakje palmkool: cavolo nero, ooit van jou gekregen. Ik hoop dat er nog een beetje leven in zit. Palmkool is vooral erg decoratief, want ik vind onze boerenkool (waar-ie qua smaak op lijkt) veel lekkerder. Hetzelfde geldt voor kardoen. Niet te eten, maar o wat een monumentaal sieraad in de moestuin, de gewone tuin, of in welke pot dan ook. Je hebt mij wel eens uitgelegd dat kardoen een soort reuzendistel is, en dat de bladeren in Italië als lekkernij wordt gegeten. Je kon ze het beste frituren. Nou, ik zie daar van af. Kardoen is vooral mooi. En daar is niets mis mee. Heb jij nog tuinnieuws?
Liefs
Karin
Carissima sorella mia,
Ook in Italië is het weer eindelijk omgeslagen. Plotseling werd het twintig graden en konden we weer eens buiten eten. Ook kan ik eindelijk snoeien en maaien, wat tot nu toe onmogelijk was vanwege de aanhoudende kou en nattigheid. Vrij rampzalig, omdat het gras ondanks (of dankzij) alle regen gewoon doorgroeit en ik, als het dan uiteindelijk kán, twee keer zo veel moet maaien. Al dat jonge, uitbundige groen is natuurlijk prachtig, maar de lente duurt hier maar heel even en als het daarna plotseling heet wordt, droogt alles in een paar dagen uit. Het risico dat er dan brand uitbreekt is groot. Dat is ons één keer overkomen en er bestaat geen grotere nachtmerrie. De caravan die op ons terrein stond brandde volledig af, en slechts door toeval ontploften niet de twee gastanks die er bij stonden. De brandweer kwam wel, maar had te weinig water bij zich en moest bovendien snel weer weg want de wedstrijd Italië – Frankrijk werd gespeeld. Veel van onze olijfbomen werden verwoest. Anna wilde toen eigenlijk het liefst alles verkopen en vertrekken.
Maar laten we het over iets leuks hebben. Anna heeft een wonderboom ontdekt: de Moringa Olifeira. Dat is een grote, acacia- achtige boomsoort met een grillige vorm die voornamelijk in de tropen groeit, maar het hier hoogstwaarschijnlijk ook wel gaat doen. De bladeren hebben een uitzonderlijk hoge voedingwaarde: ze bevatten kalium, vitamine kalk en ijzer. Maar ook de wortel en de zaden zijn eetbaar. Bovendien wordt er van de zaden meel gemaakt dat, eenmaal toegevoegd aan vuil water, bacteriën absorbeert en als droesem naar de bodem zinkt, terwijl het oppervlaktewater schoon blijft. Ook wordt de boom in ontwikkelingslanden ingezet als wapen tegen ondervoeding. We hebben online vijftig zaadjes besteld voor de spotprijs van 7 euro inclusief verzendkosten! Zodra die zijn gearriveerd gaan ze de grond in, en wachten we met spanning af of ze willen groeien. We zijn altijd op zoek naar gewassen die schaduw geven en die droogte en hitte weerstaan. Bovendien ben ik vaak uren bezig met het schoonmaken van onze waterput en misschien dat het wondermeel van de Moringa mij een handje kan helpen. En hoe zouden zulke voedzame bladeren smaken? Ik hou je op de hoogte. Verder ontdekte ik een erg leuk en lekker recept, waarvoor je biologisch geteelde citroenen moet gebruiken. Het is even een prutswerkje, maar je scoort er wel mee!
Tanti baci,
Frans
Mousse di tonno nel limone – met tonijnmousse gevulde citroen
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- tonijn – 150 gram uit blik (van goede kwaliteit)
- citroen – 2, onbespoten
- ansjovisfilet – 1
- mascarpone – 30 gram
- bieslook – 1 bosje
- citroensap – 1 eetlepel
- pistachenoten – 1 halve eetlepel
- boter – 40 gram
- zout, peper
Aanwijzingen:
Rooster de pistachenoten in een pannetje, laat ze afkoelen en pel ze. Was en droog de citroenen. Snij er aan de bovenkant een kapje van af en haal met een lepeltje of een klein, daarvoor geschikt mesje het vruchtvlees en de witte vliesjes uit de citroenen. Leg de leeggehaalde citroenen in de ijskast. Haal de tonijn uit het blikje en prak de vis fijn in een kom, samen met de ansjovisfilet. Was de bieslook en hak deze ook fijn. Doe de tonijn in een keukenmachine, samen met de ansjovisfilet, de boter, de mascarpone, het citroensap, de bieslook en wat zout en peper. Mix alles tot een smeuïge crème. Doe deze in een kom, voeg de pistachenootjes er aan toe en meng goed door elkaar. Haal de citroenen uit de ijskast, vul ze met de tonijnmousse, leg ze terug in de ijskast en laat ze daar minstens een uur in liggen. Snij de citroenen in plakjes en serveer.