Op de Pugliese markten kun je op het ogenblik honderden verschillende soorten jonge plantjes kopen om in je moestuin te zetten: sla, tomaten, selderij, courgette, meloen, werkelijk alles is er te koop. Er was ook een speciaal soort ras van superaubergines in de aanbieding. De plantjes zijn geënt en produceren volgens de verkoper in plaats van de gebruikelijke vier à vijf vruchten wel een stuk of twintig paarse kanjers. Het plantje moet daarom gestut worden. Ik kocht er vier van. We zullen zien.
Melanzane gratinate – Gegratineerde aubergines
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- aubergines – 4 middelgrote
- Parmezaanse kaas – 80 gram geraspt
- paneermeel – 80 gram
- oregano
- knoflook – 1 teen
- olijfolie
- zout, peper
Aanwijzingen:
Was de aubergines en snij ze in plakken van ongeveer 1 cm dik. Doe ze in een vergiet, strooi er wat grof zout over en laat ze een uur staan zodat ze hun vocht verliezen. Verhit de oven op 200 °C. Spoel het zout van de aubergines af onder koud stromend water, dep de plakken droog en druk er zo mogelijk voorzichtig tussen twee handpalmen nog wat vocht uit. Verhit een koekenpan of een grillplaat en grill de plakken aubergine aan beide kanten gedurende een paar minuten. Doe de Parmezaanse kaas, het paneermeel en de gesnipperde knoflook in een kom. Schenk er een beetje olijfolie bij en zout en peper en meng al deze ingrediënten goed door elkaar. Vet een ovenschaal of bakplaat in en bedek deze met de plakken aubergine. Verdeel het paneermeel mengsel over de aubergines en zet de schaal in de oven gedurende ongeveer 8 minuten, of tot de bovenkant van de aubergines mooi goudbruin zijn. Schenk er nog een lijntje olijfolie over en server.