Ciao fratello,

Ik zou bijna schrijven ‘Hi Bro’, want ik schrijf je vanuit Harlem, New York. Misschien zie je mij nu voor je in een ongure buurt, wanhopig zoekend naar een lekker restaurantje, maar maak je geen zorgen. Op de hoek van onze straat zit Barawine, waar ik gisteren nog Peruviaanse coquilles met ratatouille heb gegeten. En ook heb ik al zitten smullen in de inmiddels beroemde Red Rooster, twee blocks verderop, waar ze heerlijke spicy chickenwings uit de oven halen. Gisteren maakten we een uitstapje naar Brooklyn. Met een food- fietstour onder leiding van Italiaanse Tony Mantione (ooit afkomstig uit Sicilië) ontdekten we hipsterwijk Williamsburg. We reden langs een vega donutzaak, vraag me niet waarom vega, maar ik at hier de lekkerste glazed donut ever. Vervolgens kwamen we terecht in een bagelzaak, waar je kon kiezen uit zes soorten bagels en zevenentwintig soorten creamcheese spreads (waaronder een met aardbeien). Ik koos voor een mini-bagel, well toasted, met dille en komkommer creamcheese en een plakje verse gerookte zalm.

Toen weer fietsen, door industriële buurten met muurschilderingen en upcoming zaakjes, langs het water met schitterende vergezichten op Manhattan en door gezellige straatjes waar iedereen buiten op terrasjes zat. We eindigden in een puur Italiaanse ijssalon, voor een ‘gelato’, niet te verwarren met icecream, want dat is soft-ice. De espresso was bij deze Napolitaan verreweg de lekkerste die ik tot nu toe in New York heb gedronken. Ondanks alle Coffee Companies met keus uit tien soorten koffie en ondanks alle nieuwe zaakjes waar ze zelf koffie branden en waar je zelfs een drip-coffee (onze oude melitta-filter) kunt bestellen. In welke stad op de wereld je ook bent, voor koffie kun je maar beter op zoek gaan naar een Italiaan.

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Dank voor je beeldende en hongerig makende verhalen uit NY. Ik was er jaren geleden en herinner me nu nog de lox, bagels and cream cheese en de pastrami die mijn Joodse vriendin me daar liet proeven.

Intussen zaten we hier ook niet stil. Ik was door een groep Belgen gevraagd om een echte Italiaanse mama te vinden die voor ze wilde koken. Ik hoefde niet ver te zoeken want ze zat naast me: Anna. De Belgische persoon die het etentje organiseerde stuurde me een mail die ondertekend was met ‘Stipke’. Ze (want het betrof een vrouw) maakte deel uit van een groep van vijf stellen die een trullo met zwembad hadden gehuurd, hier 20 km vandaan. Tijdens hun verblijf had elk van hen de opdracht om een verassing voor de anderen te organiseren en Stipke kwam dus met ons op de proppen. Wij hadden bovendien een joker ingezet: onze vriendin Fiorella, die geweldig kan koken en ook meekwam.

We besloten ze een typisch Pugliees menu aan te bieden. Als antipasti serveerden we met rauwe ham, kaas en tomaat gevulde en daarna gefrituurde courgettebloemen, gefrituurde plakjes aubergine, friselle: kleine toastjes met een mix van mozzarella, tomaat, basilicum, kappertjes en ansjovis, ingelegde aubergine, ricotta forte (gefermenteerde ricotta) en gardiniera, gefrituurde puntpaprika’s, cacciocavallo, een speciale roomkaas en nog twee oudere kaassoorten, kleine gefrituurde gehaktballetjes en tenslotte gegrilde plakjes courgette met olie, knoflook, kappertjes en ansjovis. De Belgen, die eerst nog een tikje rumoerig waren vielen stil toen ze dat allemaal zagen en Anna begon uit te leggen wat alles was. (Ze kan namelijk zò praten dat je als luisteraar weet dat je beter je mond kunt houden). Toen kwamen de primi: tuinbonenpuree met cicorei, stoofschotel van aubergines en paprika en orechiette met geraspte caccioricottakaas en de tomatensaus van de secondo: braciole. Dat zijn opgerolde lapjes rundvlees met gehakte selderij, kaas en peterselie. Op dat moment vroeg iemand uit het gezelschap me bijna smekend of het niet genoeg was geweest. Dat was voor ons het sein om de spiesjes van geroosterd lamsvlees op tafel te zetten. Daarna kregen ze nog fruit, koffie en amandelkoekjes en likeur.

‘Amaai Frans’, grapte Stipke, ‘het was geweldig lekker maar wel een beetje weinig’.

Tanti baci,

Frans

Melanzane e peperoni – gestoofde aubergines en paprika

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • olijfolie – 4 eetlepels
  • ui – 1 rode
  • paprika’s – 4 rood, groen of geel
  • aubergines – 2 flinke
  • tomaten – 1 blik gepelde of 250 gram verse gepelde
  • basilicum – 20 blaadjes
  • munt – 5 blaadjes

Aanwijzingen:

Doe de olijfolie in een flinke pan met een dikke bodem.  Snij de ui in blokjes en doe ze in de pan. Maak de paprika’s schoon door het steeltje en de zaadlijsten te verwijderen en snij ze in ringen en leg ze op de uien in de pan. Snij de aubergines in blokjes van 2 x 2 cm en leg ze op de paprika’s. Voeg tenslotte de tomaten toe als bovenste laag, Strooi er zout en peper over, doe een deksel op de pan en zet hem op half hoog vuur. Niet roeren. Laat alles een minuut of 20 sudderen. Haal dan het deksel van de pan, voeg basilicum en munt toe, roer de groenten goed door elkaar proef of zout en peper voldoende zijn en laat nog een kwartier sudderen, zonder deksel en regelmatig roerend, met een houten lepel.

Serveer met brood of als bijgerecht van gekookt of geroosterd vlees.